Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наука вбивати

29 вересня, 20:47

"Стріляти не важко. Вбивати - ось справжня наука". Така наскрізна собі думка російського фільму режисера Мізгірьова і продюсера Роднянського, у якого 29 вересня - офіційний реліз. Зустрічайте в прокаті, тобто.

Фешенебельний постпродакшн, божевільна операторська робота, зачаровує психологічно-містична атмосфера – Мізгірьов як ніяк навчався у Абдрашитова і практикувався стажистом на зйомках його хіта "Магнітні бурі". 3-й фільм нового російського кіно у форматі IMAX, де бюджет у $ 11 млн. звітує  кожною екранною секундою - продюсер Роднянський не розмінюється на дрібниці, тому що він - Продюсер, так.

Про алюзії на "Шерлока Холмса" Гая Річчі, про стаціонарне прагнення довести Америці з усім її Голлівудом, що Росія - батьківщина слонів, Газпрому і світової супутникової павутини Russia Тoday, говорити не буду, бо навіщо? Коли у твоїй країні війна, хочеться говорити не про широкі масштаби, а про інтимне.

Росіяни і Роднянський, що приєднався до них, - молодці. Вони створюють героїв для населення. Не для нації - її, єдиної, в багатонаціональній Російській Федерації немає - для населення. Для електорату, в надрах якого вирощується гарматне м'ясо. Героя для нації хотів створити Чхартішвілі, який придумав свого Фандоріна, батьківщина якого швидше Тибет, ніж Росія, але він хотів вживити таку надлюдину в російську дійсність - ммм ... можливо, для того, щоб простимулювати саму Росію до цивілізаційного розвитку, чи що. Цивілізаційного розвитку Чхартішвілі-Акунін не дочекався, і після «кримнашу», пригадавши всю свою потоптану Грузію, сказав, що ні йому, ні його Фандоріну з такою Росією не по дорозі.

А шкода, як шкода викреслювати з переліку товарів для населення цей затребуваний продукт - «надлюдина made in Pussia». І з'явився, наприклад, Яковлєв – герой «Дуелянта» - дворянин, що бореться за повернення своєї ЧЕСТІ (соррі за капслук, але у фільмі поняття «дворянська честь» - ключовий месидж), не підвладний смерті взагалі, жодного разу і за жодних обставин, навіть якщо в нього стріляють увесь час (а в нього стріляють увесь час і навіть іноді потрапляють в аорту), що змагається зі ЗЛОМ (ще раз соррі за капслук, але там це теж ключове) і перемагає ЗЛО. Уф-ф-ф ...

Загалом, класний герой. Гарний, до того ж. З квадратними кубиками, що прикрашають торс, і з непокірними княжнами, що віддаються йому прямо тут, ні сіло ні впало, в кареті з великими вікнами, посеред манірного імперського Петербурга зразка 1860 року.

«Вбивати - ось справжня наука». Росіяни знаються на цьому. Вбивати не лише фізично. Вбивати мислення.

Гарний фільм «Дуелянт». З 29-го вересня - на багатьох екранах світу, в т.ч. і на українських.

Ціна питання - чітка ідея фільму, тобто правильна, красива, захоплююча, професійно розказана історія; правильний герой - тобто той, якому хочеться вірити і якого хочеться наслідувати, - і гроші, витрачені на фільм, а не на хитромудрість продюсера. Наскільки високою є така ціна для нинішнього українського кіновиробництва?

Мабуть, досить висока. Тому дивіться, українці, російського «Дуелянта». Фільм про цінності сусідньої держави. Про науку вбивати і про непереможного російського героя.

Звичайно ж, дивитися – не дивитися, показувати – не показувати - особиста справа кожного глядача і кожного кінопрокатника. Деякі столичні кінотеатри відмовилися від демонстрації «Дуелянта»: «Нечесно показувати кіно про "честь" у виконанні росіян», - такою є їхня позиція.

Коли у твоїй країні третій рік поспіль війна, кожен робить свій персональний вибір щодо держави-агресора і його «творів мистецтва» про науку вбивати. Вбивати, серед інших, і громадян твоєї країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати