Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Німецький сад» в Україні

09 вересня, 16:02

Йдеться про День відкритих дверей посольства Німеччини в Україні, цього року – 8 вересня. День, коли всі бажаючі можуть відвідати територію дипломатичної установи, аби поспілкуватися з представниками різноманітних організацій, що діють в Україні: німецької школи та Німецького дитячого садка, Goethe Institut в Україні, Німецької академічної служби обмінів DAAD, Німецько-української промислово-торгівельної палати, Товариства міжнародної співпраці GIZ та Німецького банку розвитку KfW, представництвами німецьких політичних фондів. Та познайомитися з діяльністю найбільш потужної країни ЄС в Україні. Вперше він відкрився п`ять років тому назад. Народно-офіційна дипломатія з великою пізнавальною складовою, можливостями знайомств та традиційними німецькими розвагами. Виглядає вона так: різноманітні німецькі представництва виставляють намети з розкладками інформаційно-довідкових матеріалів – чим вони займають, що зробили або що в найближчих планах. Переважно йдеться про освіту, науку, культуру, політичну та економічну співпрацю, можливості громадянських обмінів. Можна підійти та взяти собі те, що видалося корисним, отримати необхідну консультацію, поради. До речі, багато хто цікавився можливостями вивчення або вдосконалення німецької мови, освітою як такою, зокрема – вищою (вона в Німеччині безкоштовна, навіть для іноземних громадян). Поруч вирують різноманітні вікторини, конкурси, квести, роздаються українсько-німецькі прапорці, смажаться ковбаски, продається пиво… Тож атмосфера невимушена та енергетична. Поважна частина – концерт, коли – діти, дорослі у традиційному німецькому одязі співали знайомі та не дуже німецькі пісні, розважали й самі тішилися народними танцями – виступала фольклорна група «Deutsche Quelle» й учні шкіл із поглибленим вивченням німецької мови.. Дуже багато молоді, насамперед старшокласників та студентів, які приходять цілими компаніями або з родинами. А чому б ні, адже субота та ще стільки народу!

Офіційна частина скорочена до мінімуму, але, звичайно, є – зі словом до гостей звернувся посол Німеччини в Україні Ернст Райхель. Надалі глава дипломатичної місії розчинився серед відвідувачів Німецького саду, так само як вони оглядаючи виставки та знайомлячись із презентаціями. Їх кількість та чисельність гостей підтверджували думку Посла – українсько-німецькі відносини є інтенсивними та дружніми як ніколи досі.

Серед експозицій була й та, що становила для нас особливий інтерес, бо виявилася єдиною на історичну тематику – двомовна (українською та німецькою) виставка архівних документів «Україна та Німеччина в 1918–1923 рр.», підготовлена українськими науковцями за сприяння фонду Ганса Зайделя до ювілею дипломатичних взаємин між нашими країнами. Вона стверджує відому досі майже виключно фахівцям тезу – міждержавним відносинам України та Німеччини 100 років. Тема привернула неабияку увагу відвідувачів посольства – десятки учасників презентацій, біля трьох сотень заповнених анкет квесту (над відповідями треба було попітніти – знайти у представлених на стендах копіях документів). А вже скільки всього гостей Дня відкритих дверей вирішили подивитися виставку просто так – сказати важко.  

Почуте та побачене того дня засвідчують інтерес українців до Німеччини що зростає та демонструє прагнення німецької держави до нової якості наших взаємин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати