Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нові загадки малайзійського «Боїнга»

10 грудня, 14:12

Журналісти-розслідувачі The Insider і Bellingcat змогли піднятися на найвищий рівень розслідування загибелі малазійського «Боїнга» MH17. Вони встановили зі значним ступенем вірогідності, що фатальний наказ про переміщення «Бука» в Україну міг віддати генерал-полковник Микола Федорович Ткачов, колишній головний інспектор Центрального військового округу Росії. В Україні він перебував влітку 2014 року, мав позивний «Дельфін», причому в перехоплених записах переговорів його називають Миколою Федоровичем. Генерал грав роль «відпускника-куратора», чиїм завданням було створити в т.зв. Луганській Народній Республіці з розрізнених сепаратистських банд, що підпорядковувалися різним отаманам, більш-менш боєздатну структуру армійського зразка, причому з поставленим завданням він так і не впорався. Зауважу, що, як показують події, пов'язані з недавнім безкровним військовим переворотом в «ЛНР», це завдання не розв’язано і сьогодні. Як свідчить Ігор Стрєлков (Гіркін) зі свого штабу в Краснодоні «Дельфін» також намагався керувати діями збройних формувань як «ЛНР», так і «ДНР». Використовуючи наявні у відкритому доступі дані, The Insider і Bellingcat встановили, що серед нині живих російських військових умові, щоб бути одночасно і в генеральському званні, і Миколою Федоровичем, відповідає тільки одна людина - генерал-полковник Микола Федорович Ткачов. Зараз йому 68 років.

Народився Микола Федорович в селі Велика Знам'янка Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області. Брав участь у двох чеченських війнах, а в 2010 році вийшов у запас з посади начальника штабу Сибірського військового округу. З лютого 2011-го по серпень 2012 року Ткачов був головним військовим радником у Сирії, а після повернення був призначений головним інспектором Центрального військового округу. Влітку 2014 року, згідно з розслідуванням The Insider і Bellingcat, очолював російський штаб у Краснодоні (Сорокине), формально на цей час звільнившись із лав російської армії, але одночасно будучи командиром військової частини 20650, офіційно розформованої 8 вересня 2014 року. У 2017 році Ткачов також став головою опікунської ради Єкатеринбурзького військового училища. У розмові з кореспондентом The Insider Микола Федорович запевняв, що в 2014 році з Єкатеринбурга, де розташований штаб ЦВО, нікуди не виїжджав і на історичній батьківщині в Україні не з'являвся. Є відео, де Ткачов відображений на військовому параді в Єкатеринбурзі 9 травня 2014 року. А 23 серпня, за повідомленням інформаційних агентств, він відвідав Оренбурзьку область, де зустрівся в Чебаркулі з отаманом Оренбурзького військового козачого товариства.

Залишалося з'ясувати, де перебував генерал у проміжку між 9 травня і 23 серпня. Для цього потрібно порівняти голос Ткачова з голосом «Дельфіна» з перехоплених телефонних розмов, які, можливо, також пов'язані зі знищенням малайзійського «Боїнга». Для цього журналісти пішли на хитрість. Вони зустрілися з Ткачовим під приводом прохання розповісти про його діяльність як голови опікунської ради Єкатеринбурзького військового училища. Першу експертизу аудіозаписів провів Національний центр медіа-криміналістики в Університеті Колорадо. Висновок експертів зводиться до того, що «вірогідність того, що спікер "Дельфін" - це та сама людина, що і спікер в аудіозаписі розмови генерала Ткачова з кореспондентом The Insider від 13 листопада 2017 року, в 428 разів вище того, що" Дельфін " - це інша людина. Аналіз підтверджує гіпотезу про те, що спікер "Дельфін" - це та сама людина, що і спікер в аудіозаписі від 13 листопада 2017 року». За стандартами Європейської мережі інститутів судової експертизи такий результат означає «досить сильне підтвердження» гіпотези про те, що «Дельфін» і Ткачов - одна і та ж особа.

Ще одну експертизу провів Литовський центр судової експертизи. Його висновок звівся до того, що на двох записах голос «Дельфіна» має «ймовірну схожість» з голосом Ткачова, а ще на двох записах схожість має вже «високу ступінь імовірності». На думку журналістів-розслідувачів, «можна з повною впевненістю стверджувати, що «Дельфін» - це генерал-полковник Микола Федорович Ткачов», і, відповідно, це він дійсно керував діями сепаратистів на Луганщині. На нашу думку, робити однозначний висновок про тотожність Ткачова і «Дельфіна» поки зарано, хоча такий висновок і здається цілком імовірним. В принципі, генерал міг віддати наказ про переміщення фатального «Бука» в Україну. Але, швидше за все, рішення про відправку російських засобів ППО сепаратистам ухвалювалося на більш високому рівні, а Ткачов міг лише продублювати вказівку, що надійшла до нього. Однак єдиний серйозний мінус у публікації The Insider і Bellingcat - це те, що опубліковані фрагменти переговорів «Дельфіна» не мають датування.

Відразу після публікації результатів розслідування The Insider і Bellingcat генерал Ткачов заявив в інтерв'ю «Новой газете»: «Вони, блін, там понаписували такого, навидумували на всю країну! Я тут пораджуся з хлопцями і придумаю, що робити. Нехай вони там [в Bellingcat і The Insider] тепер похвилюються. Я, мабуть, з ними судитимуся. Нехай доведуть хоч щось із того, що придумали!» Він стверджував, що з 2012 року він взагалі не залишав Єкатеринбург. В останнє віриться насилу. Невже генерал навіть у Москву не виїжджав? Насторожує і те, що Ткачов не навів ніяких доказів свого безперервного і тривалого перебування в Єкатеринбурзі влітку 2014 року. У російському суді справу проти розслідувачів генерал вочевидь виграє, але на голландських слідчих зі Спільної слідчої групи щодо «Боїнга» така перемога навряд чи справить враження. Очевидно, розслідувачам The Insider і Bellingcat тепер треба зосередитись на доведенні тривалої відсутності (або, навпаки, присутності) Ткачова в Єкатеринбурзі влітку 2014 року і особливо в липні, коли був знищений малайзійський «Боїнг». Ось якщо для періоду між 9 травня і 23 серпня 2014 року не буде знайдено якихось переконливих підтверджень того, що генерал не залишав територію ЦВО, то це буде непрямим підтвердженням правоти розслідувачів з The Insider і Bellingcat.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати