Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Помилка Президента Зеленського

Зважаючи на ту злобу, що виливається на Україну з російських телеканалів, справи в цій країні йдуть у правильному напрямку
26 вересня, 19:09

Скандали на черговій сесії Генасамблеї ООН почалися ще до її початку. США відмовили у візі 10 співробітникам МЗС, а також главі думського міжнародного комітету Леоніду Слуцькому (творчий псевдонім «Зайчутка», даний депутатові  за нахабні докучання  журналісткам), його колезі з Ради Федерації Костянтину Косачову та очільникові Роскосмосу Дмитру Рогозіну. Росія образилася і вже пообіцяла помститися. Помста, певна річ, буде направлена не на США, а на власних громадян, яким погрозили забороною проведення американської лотереї грін-карт, завдяки якій багато росіян мали надію в’їхати до США для роботи або навчання.

Очільник МЗС РФ Віктор Лавров у великому інтерв’ю газеті «Коммерсантъ» пригадав Сталіна і погрожував перенести штаб-квартиру ООН у Сочі. «Між іншим, коли обговорювалося створення ООН і дійшли до місця розташування штаб-квартири, Йосип Сталін запропонував, щоб вона розташовувалася в Сочі. Це було далекоглядно», — ностальгічно пригадав Лавров. Характерно, що згадувати Сталіна з теплотою вважається гарною манерою серед путінської верхівки. На цей раз у реакції Лаврова на ситуацію з невидачею віз російської делегації вочевидь просліджувалися народні інтонації на кшталт: «Сталіна на вас немає!»

Російський телевізор скандал щодо відмови видачі віз російській делегації зауважив побіжно, оскільки Росія тут мала аж надто жалюгідний вигляд, як потерпілий, що  мовою путінської дипломатії звучить як «терпила». Тому федеральні телеканали поспішно обурившись підступністю США, негайно перемкнулися на більш ласий скандал з обнародуванням стенограми розмови Трампа з Зеленським, а також на все, що було пов’язане з присутністю Президента України в ООН, і почали з насолодою копирсатися в усьому цьому.

На мій погляд, Президент України Володимир Зеленський і його команда зробили помилку, вирішивши спілкуватися з російськими телеканалами. Можливо, вони це зробили для того, щоб наголосити на своїй відмінності від команди колишнього президента Петра Порошенка. Але ціна, знову-таки, на мій погляд, виявилася дуже високою.

У програмі «60 хвилин» від 25.09.2019 найбільш вживаним словосполученням було «ексклюзивне інтерв’ю». Саме так ведучі Євгеній Попов і Ольга Скабєєва називали ситуацію, коли Попов біжить то слідком за Зеленським, а потім за очільником українського МЗС Пристайко, після чого підстрибом біжить за главою президентської адміністрації Богданом і ставить їм усім на ходу запитання, частину яких Попов змушений був ставити спинам співрозмовників. Але незважаючи на те, що жодних «ексклюзивних інтерв’ю» Зеленський і його команда російським телебрехунам не давали, сам факт спілкування з ними став прецедентом, оскільки означав, що керівництво України вважає співробітників російських державних ЗМІ журналістами. Ось це і є, на мій погляд, помилка Зеленського, на чому вмить наголосили представники українських ЗМІ, які почали кричати Зеленському, чому він «не звертає уваги на українських журналістів, а спілкується лише з російськими ЗМІ».

Ці «ексклюзивні інтерв’ю» з Зеленським і його командою Попов і Скабєєва використовували, щоб  надати «достовірності» своїй звичайній брехні і тих помиїв, які вони як завжди виливали на Україну. «Куля — це ж ницість!» — закричала Скабєєва, коментуючи той фрагмент виступу Зеленського з трибуни ООН, де український Президент казав про загибель Василя Сліпака, соліста Паризької національної опери, який був убитий цією кулею на Донбасі, коли захищав Україну від російської агресії.

«Це незаконно!», — сполохався напарник Скабєєвої Попов. — «Куля — це зброя! Як він її через кордон провіз?!» Тут вирішив подати голос «геополітик» Араїк Степанян: «Це наближає загибель України!» Що саме наближає загибель України, куля, яку продемонстрував Президент Зеленський із трибуни ООН, або сам факт його виступу, «геополітик» Степанян не уточнив.

Головним змістом усіх програм російського телевізора, що висвітлювали українську тему в Генасамблеї ООН, був висновок, що «Зеленський — це Порошенко 2:0, тільки гірше». Володимира Соловйова найбільш  обурило, що Зеленський сказав із трибуни ООН, що Росія веде війну проти України. «Танго вимагає два!», — тут же виголосив Соловйов і зажадав, щоб Зеленський негайно оголосив війну Росії. І зробив паузу, щоб Президент України зміг виконати цю вимогу. А оскільки минуло секунд п’ять, а Володимир Зеленський війну Росії не оголосив, то Соловйов почав кричати, що тепер «жодного нормандського формату, і взагалі розірвати всі взаємовідносини».

Ще більший ажіотаж, ніж виступ Зеленського в ООН, викликало обнародування стенограми телефонної розмови Президента України з президентом США. Відволікаючись від коментування російського телевізора, треба визнати, що ця публікація — подія вельми важлива, незалежно від того, з яким знаком її оцінювати. З цієї миті всі світові лідери починають жити за правилами реаліті-шоу «Великий брат», або його російської версії «За склом». Будь-який очільник держави тепер повинен усвідомлювати, що ведучи кулуарні перемовини з очільником іншої держави, він повинен говорити так, як ніби виступає по національному телебаченню або на передвиборчому мітингу. Таємної дипломатії у світі більше немає.

Це серйозна зміна в світовій політиці, порівнянна з виходом живих істот із темних і теплих вод океану на сушу з її пронизливими вітрами. І можна зрозуміти Зеленського, новачка в глобальній політиці, якому довелося першим опинитися на цьому вітрі. Хоча його заява, що він розраховував на обнародування лише тієї частини розмови, де були слова Трампа, звучить украй наївно.

Для мешканців російського телевізора стенограма розмови Трамп — Зеленський стала дорогим подарунком. Ведучий «60 хвилин» Євгеній Попов почав казати, що «Зеленський упустив свій шанс увійти в історію і стати героєм для Заходу». На думку Попова, входження Володимира Зеленського в історію повинне було виглядати так. На пропозицію Трампа провести розслідування щодо Байдена, Зеленський повинен був зобразити ображену невинність і закричати: «Я — президент суверенної держави Україна! Як ви смієте мені таке пропонувати!?» Ймовірно, для більшої вірогідності входження в історію, президент Зеленський, на думку телеведучого Попова, повинен був кинути слухавку, а перед цим сказати президентові США, щоб той більше ніколи не телефонував і назавжди забув цей номер.

«Ми зараз ставимо хрест на Україні!», — вигукнула Ольга Скабєєва, після чого набрала повітря і закричала: «Це — кінець Зеленського!» Програма «60 хвилин» виходить у ефір двічі на день у будні. Це кілька сотень програм на рік. Якщо додати багаточисельні програми соловйових, кисельових, бабаянів та інших норкіних, то отримаємо декілька тисяч програм на рік. І майже на кожній із них ставлять хрест на Україні та пророкують негайний кінець українському Президентові, незалежно від того, яке його прізвище. Зважаючи на ту злобу, яка виливається на Україну з російських телеканалів, справи в цій країні йдуть у правильному напрямку. Головне — не робити подарунків путінському режиму на кшталт тих помилок, які, на жаль, зробили в США Президент Зеленський та його команда.

Ігор ЯКОВЕНКО, Москва, спеціально для «Дня»

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати