Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прозріння Дикого десантника

13 липня, 13:54

Ще один опонент Путіна отримав замість умовного реальний термін ув'язнення. Йдеться про колишнього російського військовослужбовця дагестанця Асхата (Асхаба) Алібекова (він же - відомий блогер на прізвисько Дикий десантник). Асхат прославився після того як розмістив у своєму блозі на початку лютого 2018 року перший ролик з критикою Володимира Путіна і російськоі поліцейської держави. Тоді він ще був чинним військовослужбовцям-контрактником, старшиною Повітряно-десантних військ Росії (правда, служив він на той момент уже у флоті в Новоросійську). У цьому відеозверненні Дикий десантник, який називає себе «універсальним солдатом», звинуватив президента Росії в приховуванні даних про кількість загиблих росіян у ході конфлікту на Україні, а також у нацьковуванні російського і українського народів.

Асхат заявив, що на Донбасі масово гинуть молоді російські солдати («всі кладовища переповнені молодими солдатами») і в зв'язку з цим звинуватив російського президента у брехні: «Ти брешеш, що в Україні наших солдат немає! Ми там вмираємо! Нацьковуєш наших солдатів на український народ! Українські брати - це наші брати. Якщо ти вб'єш українців, наступний хто на черзі - білоруси? А потім хто? Татари?» Він також абсолютно справедливо назвав президентські вибори в Росії фікцією і закликав їх бойкотувати, заодно звинувачував главу держави і російських олігархів у корупції і крадіжках. І дуже емоційно звернувся до Володимира Володимировича, закликавши його «йти додому, до дружини»: «Ти нікому дихати не даєш!»

Після того, як цей ролик набрав 700 тис. переглядів, Алібеков пішов у відпустку, після якої командування обіцяло перевести його до іншої частини, а після повернення дізнався, що його звільнили «заднім числом». Це викликало нове емоційне звернення до глави держави, в якому ображений десантник уже прямо заявив: "Володимире Володимировичу! Ідіть ви під три чорти зі своєю системою гнилою і зі своєю поліцейською державою, зі своєю диктатурою!" І закликав президента «вгамувати своїх шавок». Це звернення вже набрало близько 548 тис. переглядів. Потім з'явилися нові ролики з красномовними назвами: "Путин, йди по-хорошому", "Путіну потрібні раби", "Путін, пиши заяву".

Але Путін під три чорти йти не захотів і швидко показав Дикому десантникові, де раки зимують. Своїх «шавок» він вгамовувати не став, а навпаки, спустив на Асхата всіх собак. 4 травня Алібекова було затримано в Краснодарі, коли збирався їхати в Москву на акцію «Він нам не цар!». А 5 липня його затримали вже в місті Шахти Ростовської області. Відносно Асхата було складено протокол за статтею 19.3 КоАП ( "Непокора законному розпорядженню представника влади"). За рішенням суду він відбув п'ять діб адміністративного арешту. Коли до закінчення арешту залишалося кілька годин, поліцейські забрали колишнього військовослужбовця з ізолятора в наручниках, а на ранок відвезли його в суд, який задовольнив клопотання про заміну умовного покарання на реальне позбавлення волі. Дружина старшини, Патимат Алибекова, пояснила, що приводом для рішення суду могли стати адміністративні протоколи про порушення порядку відбування умовного покарання, оскільки, їдучи з Новоросійська в Шахти, чоловік не відзначився у дільничного інспектора, як того вимагало умовне покарання.

Умовний термін Дикий десантник встиг отримати аж ніяк не за політику, а за банальний армійський кримінал. Як випливає з матеріалів кримінальної справи, Алібеков, бувши заступником командира взводу, завдав одного удару по обличчю молодшому за званням, причому удару неабиякого, оскільки в результаті у солдата виявилася зламаною щелепа. Дикий десантник повністю визнав свою провину. Тому Кримський гарнізонний військовий суд виявив поблажливість і засудив його 19 травня 2017 року за перевищення повноважень до трьох років позбавлення волі умовно. Пізніше Алібеков розповідав, що він «усе компенсував» потерпілому і «тепер вони друзі».

Давно вже помічено, що багато російських військовослужбовці стають дуже крутими опозиціонерами і безсторонніми критиками власного командування і російської системи влади в цілому тільки після того, як їх або звільнили з армії або піддали серйозному покаранню за уявну, а найчастіше за реальну провину. У випадку з Алібековим зламана щелепа його підлеглого цілком реальна, як і визнання Диким десантником своєї провини. І, напевно, люди б стали поважати його ще більше, якби в своїх відеоблогах він би згадав про свою судимість і ще раз вибачився б перед потерпілим.

Але все це не означає, що те, що говорить Дикий десантник про російські війни в Донбасі і Сирії, які він вважає злочинними, про російського президента і про вертикаль влади в Росії взагалі, - це неправда. Ні, майже все, про що говорить Алібеков у своєму відеоблозі, відповідає істині. Напевно, до особистості Дикого десантника можна і потрібно ставитися неоднозначно. Але в чому в чому, а в особистій мужності йому не відмовиш. Адже, врешті-решт, навіть після отримання умовного терміну у Алібекова був шанс поправити свою військову кар'єру, попросившись воювати добровольцем на той же Донбас або до Сирії. Саме так вчинив його колега, тільки в офіцерському званні, старший лейтенант Олег Леонтьєв, з чиєї вини недосвідчений солдат-строковик потонув у несправному танку.

Леонтьєв попросив призначити йому покарання, не пов'язане з позбавленням волі, оскільки він якраз збирається у відрядження до Сирії. Він також заявив, що раніше воював «на території сусідньої країни, де нас нібито не було», очевидно маючи на увазі Донбас. І Наро-Фомінський гарнізонний військовий суд прислухався до прохання старшого лейтенанта, призначивши йому тільки 3 роки позбавлення волі умовно, а на користь матері загиблого стягнувши 400 тисяч рублів на відшкодування моральної шкоди. Правда, для цього довелося перекваліфікувати статтю з «перевищення посадових повноважень» на «заподіяння смерті з необережності». Так що і Алібекову зовсім не обов'язково було вступати до лав непримиренної опозиції. Але він свій вибір зробив, прекрасно розуміючи, що за таку різку критику Путіна по голівці не погладять. І не раз згадував у своїх роликах, що найближчим часом з ним може трапитися щось нехороше. Солдатська кмітливість не підвела. Що ж, побажаємо Дикому десантникові удачі.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати