Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ракетні страждання

Поховання Договору про ліквідацію РМСД здатне змінити ландшафт безпеки в усьому світі, але станеться це в досить віддалений термін
25 жовтня, 11:02
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Напередодні візиту радника президента США з національної безпеки Джона Болтона до Москви Дональд Трамп оголосив про намір Сполучених Штатів вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РМСД), укладеного 1987 року, що став однією з найважливіших подій, які привели до закінчення холодної війни. Американський президент мотивував своє рішення тим, що Росія цього договору давно вже не дотримується, а Китай і Іран, так само, як і Північна Корея, що посилено розвивають цей клас ракет, під його дію взагалі не підпадають.

У світлі заяви Трампа багато спостерігачів чекали, що Болтон привезе до Москви формальне повідомлення про намір США вийти з РМСД, після чого, за півроку, договір має автоматично припинити свою чинність. Цього поки що не сталося, але відтермінування, з огляду на все, буде недовгим. 11 листопада до Парижа на 100-річчя закінчення Першої світової війни з’їдуться лідери провідних держав світу, і там, на полях саміту, згідно з досягнутою Болтоном у Москві домовленістю, мають зустрітися Трамп і Путін. Радник президента США з національної безпеки на перемовинах з російським президентом, вочевидь, жодного прогресу у справі порятунку РМСД не досяг, та, напевне, й не прагнув це зробити. Озвучені Трампом вимоги до збереження договору були явно нездійсненні — ліквідація російських ракет, що порушують умови договору, і входження в договір Китаю (про Іран, з яким Трамп має намір серйозно з’ясовувати стосунки у зв’язку з іранською ракетно-ядерною програмою, зрозуміло, не йдеться).

МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Путінська Росія цілком засвоїла радянську максиму — ніколи не зізнаватися ні у власних помилках, ні в порушенні тих чи тих міжнародних договорів, а на всі звинувачення такого штибу відповідає за тим самим радянським принципом: «А у вас в Америці лінчують негрів! (варіант: Самі ви все порушуєте!)». Китай же назвав звернений до нього заклик Трампа приєднатися до РМСД шантажем. Тому можна не мати сумніву, що в Парижі Путін і Трамп ні про що не домовляться, принаймні у сфері РМСД. І невдовзі після паризьких урочистостей буде офіційне американське повідомлення про вихід із договору.

У чому суть американських претензій? Американців непокоїть російська ракета 9М729, якою можуть оснащувати, зокрема, комплекси «Іскандер». За твердженням американської сторони, як мінімум у 2008—2014 роках ця ракета випробовувалася на дальність, що перевищує дозволені договором 500 км. Ракета 9М729, за американськими оцінками, здатна вражати цілі в радіусі від 2000 до 5500 км. Російська сторона, не розкриваючи офіційно її тактико-технічних даних, стверджує, що ракета 9М729 не порушує умов договору 1987 року. І у свою чергу звинувачує США, що встановлювані в Польщі і Румунії протиракетні установки гіпотетично можуть бути використані для розміщення крилатих ракет. Окрім того, росіяни заперечують проти того, що американці використовують ракети-мішені та ударні безпілотники, схожі за характеристиками з ракетами середньої і меншої дальності наземного базування. Американська сторона заперечує, що для того, щоб протиракетну установку перетворити на установку для ракет середньої дальності, її доведеться істотно модернізувати, і такі модернізовані установки легко розпізнавали б існуючі засоби повітряно-космічного контролю. А на ракети-мішені і безпілотники неможливо встановити існуючі ядерні і термоядерні боєголовки. Та й кількість ракет-мішеней і безпілотників невелика.

Трамп свої обіцянки, як правило, виконує, тому можна не мати сумніву, що вихід США із РМСД найближчим часом відбудеться. Американський президент, як можна зрозуміти з його виступів, розраховує, вийшовши з існуючого договору щодо ракет середньої і малої дальності, за деякий час, але, ймовірно, вже на другому терміні свого президентства, в який Трамп свято вірить, укласти нову угоду на умовах, що влаштовують Америку, і за участі Китаю. Можливо, там буде збільшено радіус дії дозволених ракет, а, з другого боку, буде чітко прописано заборону ракет, аналогічних російській 9М729. Трамп заявив, що оскільки Америка має більше коштів, ніж будь-яка інша країна у світі, вона порівняно легко виграє гонку з ракет середньої дальності. А тоді, коли США володітимуть певною кількістю таких ракет і зможуть почати розміщувати їх на підступах  до своїх потенційних супротивників, партнери з перемовин, як сподівається американський президент, будуть поступливіші. Він явно розраховує на повторення сценарію другої половини 80-х років минулого століття, коли початок розміщення у Західній Європі американських «Першингів» змусив радянського лідера Михайла Горбачова погодитися на взаємну ліквідацію цього класу ракет.

Звичайно, на створення заново таких ракет піде певний час і значні кошти. Проте в даному разі нові витрати створять нові робочі місця у США, що лише збільшить популярність Трампа серед його електорату. Суто технічно ж за основу створення сухопутних ракет можна взяти вже існуючі ракети середньої дальності морського базування. Фактично такою модифікацією є і ракета 9М729. Але все одно на розробку і виготовлення значної кількості ракет середньої дальності піде кілька років. І лише тоді може постати питання про їх розміщення. Відповідаючи в Москві на запитання журналістів про можливість розміщення американських ракет середнього радіусу в Європі, Болтон заявив: «Ми ще дуже далекі від такого рішення. Наше рішення має стосунок до тих порушень, які, на нашу думку, вчиняла РФ. Проблема в тому, що зараз є російські ракети середньої дальності в Європі. Загроза не у виході США з договору, а в російських ракетах, які вже там». Які ж перспективи розміщення американських ракет у майбутньому?

Проти Китаю ракети середньої дальності теоретично можна розміщувати в Індії, Таїланді, Південній Кореї та Японії (країни Індокитаю і Бірму, більш менш дружні Китаю, так само, як і пострадянську Центральну Азію, можна навіть не розглядати). Індія відмовиться від розміщення американських ракет з геополітичних міркувань. Таїланд теж навряд чи буде в захопленні від такої перспективи. У Японії і Південній Кореї шансів буде більше, але тут істотним чинником залишається острах поховати розрядку напруженості, що ледь намітилася, з Північною Кореєю. Проте проти Китаю сухопутні ракети відіграють не таку істотну роль, як ракети морського базування, які в змозі нейтралізувати загрозу китайських ракет середнього радіусу дії.

В Європі ситуація інакша. Тут сухопутні американські ракети середньої дальності у змозі створити серйозну загрозу Росії. Заяви деяких російських політологів про те, що вихід США із РМСД є вигідним для Путіна, на мій погляд, безпідставні. У разі виникнення глобального конфлікту американські ракети з Європи, завдяки малому підлітному часу, зможуть швидко вразити основні російські пункти керування, зокрема стратегічними ракетно-ядерними силами, тоді як аналогічні американські пункти на території США вціліють. Таким чином, Росії з самого початку конфлікту доведеться задіювати стратегічні сили, і вона втратить можливість залякувати європейських сусідів ударами «Іскандерів». Поки що вихід США з РМСД підтримали лише Англія і Польща, тоді як старі члени Євросоюзу, особливо Франція та Німеччина, виступили проти. Проте для розміщення ракет Трампу (або його наступникові, оскільки реальне розміщення ракет, ймовірно, може розпочатися не раніше ніж за 5—10 років) цілком вистачить країн Східної Європи — Польщі, Румунії, а можливо, також Угорщини, Чехії, Словаччини і країн балтії.

Всупереч поширеній думці, вихід США із РМСД не підриває можливості пролонгації СНВ-3 про стратегічні озброєння, оскільки в Росії навряд чи є достатні ресурси для розгортання гонки у цій сфері. Потенційно поховання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності здатні серйозно змінити ландшафт безпеки у всьому світі, але станеться це в досить віддалений термін. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати