Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Слідство закінчено, слідство триває

20 червня, 14:34

Оприлюднено результати слідства щодо загибелі «Боїнга» на Донбасі. Названо імена винних. Літак було збито з установки «Бук», що належала курській 53-й бригаді ППО російських збройних сил. За даними слідства, ця установка потрапила на територію, контрольовану сепаратистами, з Міллерового і повернулася в Росію через кордон недалеко від Матвєєва Кургану. А четверо винних - це Сергій Дубинський, відставний офіцер ГРУ армії Росії (він є або полковником, або генерал-майором), Олег Пулатов, підполковник запасу ВДВ армії Росії, Леонід Харченко, громадянин України, командир розвідпідрозділу ГРУ самопроголошеної «ДНР» та Ігор Стрєлков, міністр оборони самопроголошеної «ДНР». Дубинський, Пулатов і Стрєлков зараз проживають у Росії, а Харченко – ймовірно, на окупованій частині території Донбасу.

Міжнародне слідство навіть не стало звертатися до Москви з проханням про видачу підозрюваних, прекрасно розуміючи, що таке прохання стане тільки приводом для чергової комедії з боку Кремля. Хоча і оголосило підозрюваних у міжнародний розшук. Також слідча група попросить російську сторону самостійно допитати фігурантів справи, чого теж зроблено вочевидь не буде. Справу буде передано в голландський суд до кінця року. Перше засідання суду відбудеться 9 березня 2020 року. Але вже зараз зрозуміло, що ніхто з перерахованих осіб у доступному для огляду майбутньому за кордон виїжджати не буде і ні перед голландським, ні перед міжнародним судом не постане.

Однак, суворо кажучи, всі ці люди звинувачуються тільки в транспортуванні горезвісного «Бука» з Росії в Україну і назад, тобто фактично у створенні умов для здійснення злочину і в подальшому приховуванні його слідів. Усіх їх також можна звинуватити в участі в російській агресії проти України. Але безпосередньої участі у знищенні малайзійського «Боїнга» і загибелі 298 осіб Гіркін-Стрєлков і його підлеглі не брали. Це зробив безвісний поки російський офіцер, який командував розрахунком «Бука» та внаслідок власної недбалості і низької кваліфікації не зумів відрізнити пасажирський літак від військово-транспортного, тому й віддав команду відкрити вогонь на поразку. Саме він і його підлеглі несуть відповідальність за масове вбивство з необережності. І якщо колись у Росії до влади прийде дійсно демократичний уряд, то він повинен буде видати Україні або міжнародному трибуналу цього офіцера і його підлеглих, якщо, звичайно, вони на той час іще будуть серед живих. Хоча вина цих підлеглих мінімальна. Вони точно не знали, що стріляють по цивільному літаку, і лише виконували наказ свого командира. А Гіркіна-Стрєлкова і його команду, якщо знову-таки Росія їх колись-небудь видасть, судитимуть за агресію проти України і численні військові злочини на українській землі.

Реакція Росії на завершення розслідування катастрофи рейсу MH17 була передбачувано млявою. У російській винуватості в цьому злочині в світі давно вже практично ніхто не сумнівається. Кремль же, втративши можливість відразу ж зізнатися в цьому ненавмисному злочині, тепер змушений раз по раз повторювати малопереконливу брехню, від чого вона, зрозуміло, не може перетворитися на правду. Ось і зараз прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив: «Росія не мала змоги брати в ньому (розслідуванні. - Б. С.) участь, хоча від самого початку, з перших днів цієї трагедії виявляла ініціативу, ініціативно намагалася стати частиною цього розслідування, цієї жахливої катастрофи. Тому наше ставлення до цього розслідування дуже добре відомо». Причому цю заяву прес-секретар зробив не під час публічної пресконференції, а відповідаючи на запит Бі-Бі-Сі. Російське ж МЗС, в свою чергу, вкотре назвало звинувачення на адресу російської сторони абсолютно голослівними: «У нас продовжують виникати справедливі питання щодо якості роботи Спільної Слідчої Групи. Все це підтверджує висловлені нами раніше побоювання про упередженості та однобокості процесу. Проте Російська Федерація й надалі буде сприяти слідству з тим, щоб була встановлена істина про загибель рейсу МН17, а реальні винуватці події понесли справедливе покарання». У Москві, очевидно, сподіваються, що чекати покарання винних у загибелі «Боїнга» доведеться до грецьких календ.

Із четвірки обвинувачених у загибелі малайзійського «Боїнга» Гіркіна-Стрєлкова представляти, зрозуміло, непотрібно. Скажу тільки, що його конкретно звинувачують у тому, що в момент аварії «Боїнга» він очолював міністерство оборони самопроголошеної «ДНР», а значить, як вважає слідство, всі сепаратисти, причетні до запуску ракети з «Бука», були його підлеглими. Тут варто зробити застереження, що, швидше за все, на «Буку» був кадровий російський екіпаж, і якщо він і підкорявся Гіркіну, то суто формально. Додамо, що наступного дня після катастрофи «Боїнга», як свідчать перехоплення розмов, зроблені СБУ, Стрєлков обговорював по телефону повернення «Бука» на територію Росії.

Новим фігурантом справи, чиє ім'я було названо вперше, є Олег Пулатов з позивним «Гюрза». Він, будучи у відставці, очолював 2-й відділ ГРУ «ДНР» (спецназ і військова розвідка). За даними радіоперехоплення СБУ, людина з позивним «Гюрза» і голосом, схожим на голос Пулатова, супроводжувала «Бук» від міста Сніжне, перебувала поруч із комплексом у момент пуску ракети по «Боїнгу» МН17, а потім виїжджала на місце катастрофи. За версією розслідувачів із Bellingcat, саме Пулатов знайшов і передав керівництву «ДНР» «чорні ящики» збитого «Боїнга».

Сергій Дубинський із позивним «Хмурий» організував транспортування «Бука» з Донецька в селище Сніжне, звідки й було здійснено запуск ракети по «Боїнгу». Дубинський був головою військової розвідки (ГРУ) «ДНР».

Леонід Харченко з позивним «Кріт» командував різними підрозділами розвідки ГРУ «ДНР» і був підлеглим Дубинського. Він підказував дорогу до місця розміщення «Бука» і, можливо, також координував транспортування «Бука» з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію комплексу в Росію. Щодо Харченка є не підтверджені поки дані про його загибель у Ростовській області. Троє ж інших фігурантів справи зараз живі і перебувають на території Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати