Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ємен. Нескінченна війна

14 листопада, 17:32

Тривала операція зі звільнення важливого порту і логістичного центру аль-Ходейда, яку проурядова коаліція на чолі з Саудівською Аравією і Об’єднаними Арабськими Еміратами проводить з червня, схоже, наближається до розв'язки. Після чотирьох місяців, витрачених в основному на розмінування території, маневрування з метою захоплення важливих плацдармів, блокування доріг та забезпечення населення передмість гуманітарною і медичною допомогою, Ходейда практично взята в оперативне оточення, розрізана на кілька частин і частково відрізана від моря. У місті тривають бої різної інтенсивності, повстанці-хусити намагаються розблокувати дороги і пробитися до міста з північного сходу, коаліція бомбить і обстрілює позиції бойовиків.

Ходейда - стародавнє місто на західному узбережжі Ємену на Червоному морі, є найважливішим портом країни, який знаходиться під контролем про-іранських повстанців-хуситів угруповання Ансар Алла з 2014, коли озбройєні північні племена організували захоплення значних територій Ємену, включаючи столицю Сану. В Ходейді проживає більше 2,5 мільйонів осіб, а також знаходиться велика кількість - за різними оцінками від 600 тисяч до 1 мільйона - біженців з інших місць, зруйнованих війною, голодом та епідеміями, від яких потерпає Ємен вже багато років.

Протягом останніх трьох років, коли загроза перемоги хуситів стала дуже значною, в складний, багатосторонній єменський конфлікт втрутилася коаліція арабських країн, зокрема Саудівська Аравія і ОАЕ, яким разом з єменської армією вдалося витіснити про-іранських бойовиків Ансар Алла з ряду територій і портів Червоного моря. Однак, Ходейда і Сана все ще контролюються бойовиками.

Ослаблення Ірану під західними санкціями теж зіграло свою роль в тому, що хусити впритул наблизилися до воєнної поразки в Ємені. Однак, конфлікт далекий від свого завершення, і бої тривають з високою інтенсивністю.

Щонайменше 150 людей загинули в результаті інтенсивних боїв протягом доби 12-13 листопада на вулицях Ходейди - в промисловій зоні, в університеті, в районі лікарні, - про що стало відомо зі слів представників британської дипломатичної місії, яка відвідала Перську затоку в спробах активізувати міжнародні зусилля з припинення вогню.

Коаліція заявляє про необхідність витіснити бойовиків з міста. Однак, міжнародні та гуманітарні організації попереджають про можливу «катастрофічну ситуацію», якщо порт, через який здійснюється до 70% поставок гуманітарних вантажів в голодуючу країну, буде знищений. Особливу заклопотаність викликали бої і обстріли в районі доків, що призвело до збоїв в роботі порту.

За повідомленнями місцевих джерел, місцеві жителі ряду районів опинилися в пастці між ворогуючими силами. Однак, на даний момент йти їм просто нема куди - більша частина країни не може надати необхідних ресурсів для виживання.

На тлі загрози гуманітарної катастрофи і повідомлень про велику кількість загиблих, міністр оборони США Джеймс Меттіс оголосив, що Сполучені Штати розглядають питання про припинення дозаправки бойових літаків Саудівській Аравії і ОАЕ, які беруть участь в операції в Ємені, а міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант закликав Саудівську Аравію припинити підтримувати бойові дії в Ємені. Після цього повстанці Ансар Алла і про-урядова коаліція провели неофіційні переговори і, згідно з рядом повідомлень, досягли тимчасової угоди про припинення вогню в Ходейді протягом найближчих кількох днів.

Посланник ООН в Ємені Мартін Гріффітс привітав оголошення про припинення вогню, яке, за його словами, «відкрило новий шлях для мирних переговорів». «Готується логістична підготовка для майбутнього раунду консультацій», - сказав ветеран британської дипломатії в своїй заяві, - «ми в змозі рухатися вперед».

Втім, місцеві жителі і аналітики в Ємені не вірять, що припинення вогню в Ходейді полегшить страждання країни. Без повномасштабного політичного врегулювання з залученням всіх учасників багатостороннього конфлікту сталий мир неможливий. А принципово різні інтереси сторін не дають приводу для оптимізму: якщо деякі домовленості між племінними угрупуваннями південного Ємену, яких підтримують ОАЕ і тимчасовим урядом президента Мансура Хаді, якого підтримує Саудівська Аравія, ще можна уявити, то в цій політичній конструкції немає місця ані Ансар Алла, яких підтримує Іран, ані аль-Каїді, ані ІД, які мають досить потужні угруповання в Ємені. А значить війна - і супутні їй голод і занепад - триватимуть, незважаючи ані на тимчасові перемир'я, ані на локальні перемоги.

Нескінченна війна перетворила Ємен в територію тотальної бідності, голоду, боротьби за виживання, а єменське суспільство - в конгломерат роз'єднаних ворогуючих кланів. У такій ситуації немає ані суб'єктів, ані об'єкта переговорів, - просто нема кому і нема про що домовлятися. Все це - і радикалізацію як фактор деградації суспільства, і роль міжнародних організацій в продовженні конфлікту, і деінстітуціоналізацію як фактор системної деградації, - той важливий урок в історії сучасних конфліктів, який нам слід вивчити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати