Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Звідки взялися штурмовики Капітолію

Навіть якщо Трампа посадять, без чого буде важко одужати демократичній Америці, трампізм залишиться ознакою національної ганьби. Адже не вчора випестували тітушок з округу Колумбія. Це довга історія з безліччю уроків. Але, по-моєму, є головний. Якщо суспільство не відкидає аморальних і позбавлених емпатії політиків, то йому судилося падіння обличчям у бруд.

Американці звикли до витівок диктаторів із країн з глибокими авторитарними коренями, вважаючи їх природними проявами, але виявилися не готовими визнати таким же мерзотником дезертира, афериста, брехуна і нарциса, який опинився на вершині влади великої країни. Так, Трамп упаде разом зі своїми безглуздими вежами і потягне за собою якщо не всю республіканську партію, то значну її частину. Але що робити з його спадщиною, що поширилася по всьому світі як Covid? Вона небезпечна, як і пандемія. Якщо заради задоволення своїх невисоких ідеалів люди стануть вірити трампам, які уособлюють первісні бажання натовпу, то нам знадобиться вакцина складніша, ніж від корони.

Колись родоначальник соціальної антропології Едуард Тайлор, вивчаючи стародавні культури, зробив важливий висновок, який наука не приймала майже два століття. Прогрес і деградація в одному і тому ж суспільстві, і в один і той же час йдуть рука об руку. Тепер це аксіоматичне твердження. Але є проблема. Технології, що прогресують, затуляє від нас соціум, що деградує.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати