Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бібліотеки і якісна освіта

18 жовтня, 11:52

Забезпечення якісної освіти та доступу до неї протягом життя для всіх охочих неможливо без бібліотек – бібліотек навчальних закладів і публічних книгозбірень. Ми хочемо розповісти про роль українських бібліотек у досягненні Цілей сталого розвитку ООН до 2030 р. на прикладі діяльності Лисичанської центральної бібліотеки в Луганській області. Вона, прагнучи бути максимально корисною для своєї громади, активно працює у напрямку неформальної освіти, тобто у досягненні Цілі 4. «Якісна освіта» Цілей сталого розвитку ООН до 2030 р. Про деякі аспекти цієї діяльності своєї книгозбірні розказали директор Лисичанської центральної бібліотеки О. В. Шаркова та головний методист М.О. Пікуль.

КУРСИ КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРАМОТНОСТІ

Сучасна людина обов’язково повинна бути інформаційно грамотною. А оволодіти сучасною комп’ютерною технікою і не розгубитися в потоці інформації вкрай важко людям літнього віку. Саме тому з 2012 року в інтернет-центрі Лисичанської центральної бібліотеки проводяться курси комп’ютерної грамотності для людей похилого віку.

Протягом трьох місяців (саме стільки триває курс навчання для групи) вони знайомляться з комп’ютером, вчаться азам роботи з файлами та текстом, засвоюють навички роботи в інтернеті, створюють власні електронні скриньки та акаунти в соцмережах. Завдяки доброзичливим бібліотекарям літні люди відчувають впевненість у своїх силах і з легкістю вчаться спілкуватися з рідними та друзями через месенджери, шукати нові рецепти в інтернеті, дивитися фільми онлайн та багато іншого, чим можна урізноманітнити своє дозвілля. За рік в середньому в бібліотеці проводять близько 45 тренінгів з комп’ютерної грамотності, де проходять навчання біля 30 осіб.

ПОШУК РОБОТИ Й ЕЛЕКТРОННЕ УРЯДУВАННЯ

У межах співпраці з Міським центром зайнятості в Лисичанській центральній бібліотеці вже понад 6 років проводяться мотиваційні тренінги для тимчасово безробітних осіб під назвою «Ефективна модель поведінки на сучасному ринку праці. Складання резюме». З допомогою бібліотечного тренера тимчасово безробітні люди, які стоять на обліку в центрі зайнятості, дізнаються, як правильно складати резюме, на які нюанси треба звернути особливу увагу при його складанні, як правильно поводити себе на співбесіді, які питання можна ставити майбутньому роботодавцю тощо. Озброївши здобувачів роботи корисними знаннями, бібліотекарі щиро вірять, що відвідувачі тренінгу найближчим часом знайдуть роботу своєї мрії та реалізують власний творчий потенціал.

Щоб познайомити містян з можливостями е-урядування, в інтернет-центрі Лисичанської центральної бібліотеки щомісяця проводиться профі-тренінг «Е-громадянин в е-країні». Під час тренінгу бібліотекар знайомить присутніх з поняттям та послугами електронного урядування. Учасники тренінгу дізнаються, як отримати інформацію щодо діяльності органів влади України, які послуги надає «Онлайн будинок юстиції», «Кабінет електронних сервісів», як шукати роботу за допомогою інтернету, як отримати додаткову освіту через Центри дистанційного навчання. А ще дізнаються про новий сайт «Е-ліки», за допомогою якого тепер можна перевірити наявність ліків, закуплених за бюджетні кошти, у своїй лікарні.

Бібліотекар розповідає, як бронювати квитки на потяг, переказувати гроші з картки на картку, поповнювати рахунок мобільного телефону, здійснювати покупки онлайн та підзаробити на своєму хобі – розмістити оголошення про продаж котиків, квітів, handmade виробів тощо. Також на сайті комунального закладу «Лисичанська централізована бібліотечна система» в розділі «Цікаве та корисне», підрозділ «Електронне урядування», представлено список широкого спектру послуг, які можна отримати онлайн 24/7. Бібліотекарі впевнені, що ці знання полегшать життя відвідувачів тренінгу та допоможуть у вирішенні їхніх життєвих проблем.

КІНОКЛУБ МЕДІАПРОСВІТИ З ПРАВ ЛЮДИНИ DOCUDАYS UA

При Лисичанській центральній бібліотеці з 2015 року діє Кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudаys UA. Право на демонстрацію документальних фільмів з прав людини центральна бібліотека отримала в результаті перемоги в конкурсі «Кіноклуб Docudays UA в бібліотеці», організованого програмою «Бібліоміст» спільно з Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA. У Кіноклубі кожен охочий може підвищувати свою інформаційну грамотність в області права, переглянути фільми на гострі соціальні теми: право на освіту, протидія проявам ксенофобії, толерантне ставлення до людей з обмеженими можливостями тощо.

Бібліотечна кіноклубна медіапросвіта дає відвідувачам знання про людську гідність і права людини, навчає правилам дискусії, спонукає замислитися про цінності й неповторність кожної особистості. Робота кіноклубу Docudays UA виходить за формат звичайних показів фільмів: усі покази фільмів обов’язково супроводжуються дискусіями й цікавими зустрічами зі спеціалістами.

Оксана Бояринова, PR-менеджер Української бібліотечної асоціації, голова Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати