Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...Дуже «вчасне» вбивство

Використання трупів дітей в якості «снарядів» в інформаційній війні не принесе успіху, незалежно від того, хто і проти кого їх використовує
18 жовтня, 19:44
ФОТО РЕЙТЕР

На цю трагедію в Керчі вони чекали. Коли вона сталася, вони надягнули скорботні обличчя, скоромовкою пробурмотіли чергові слова співчуття, після чого широко розкрили свої ротові отвори, і звідти полилося. «Ми розуміємо, що все зло на кримську землю йде від офіційної української влади. Вона не приховує ненависті до нас. Вона дуже багато заподіяла нам зла, — насилу приховуючи щастя, пояснював причини масового вбивства в ефірі російського телеканалу «Росія-24» спікер Держради Криму Володимир Константинов. — Не хочу випереджати події, компетентні органи розберуться. Але вітер дме звідти. Я в цьому особисто переконаний». Кінець цитати.

У Середньовіччі люди були переконані, що всі біди від диявола. Голови гравців російської політичної сцени влаштовані так, що будь-яке зло походить або від США, або від України. Втім, зло в Україні теж не місцеве, а транзитне, від США. Олексій Пушков, головний з інформаційної політики в Раді Федерації, повідомив глядачів телеканала РБК, що масове вбивство в Керчі «навіяне іноземним кіно», і одразу ж заявив, що «з такими фільмами потрібно боротися». Очевидно, що, на думку сенатора Пушкова, такі культові вітчизняні фільми, як «Брат» і «Брат-2», а також нескінченні вітчизняні бойовики «навівають» виключно тиху любов до ближнього.

Колега Пушкова за Радою Федерації, Франц Клінцевич, дізнавшись про керченську трагедію, вмить відчув український слід. «Не думаю, що руки ІД змогли дотягнутися до Керчі, — поділився експертним знанням Клінцевич з кореспондентом «РИА Новости», — схоже на український слід. Це можуть бути як ті чи ті офіційні структури, так і націоналісти, які в ненависті до Росії готові на все».

Володимир Соловйов у підводці до сюжету про керченську трагедію у програмі «Вечер» від 17.10.2018 одразу набрехав, що в коментарях з боку Росії «жодного слова про сусідню державу». Програма Соловйова вийшла в ефір близько півночі, і на той час вже кілька російських політиків і державних діячів звинуватили Україну у вбивстві дітей у керченському коледжі. Брехню Соловйова спростували негайно, прямо у його власній студії. Це зробив депутат Держдуми Костянтин Затулін, який заявив: «Одразу виникає підозра у зв’язку з Україною». Після чого депутат Затулін розповів, що у нього «немає жодних сумнівів щодо того, що і вбивство Захарченка замовила Україна». На жаль, депутат Затулін не уточнив, на чому базується його переконання в тому, що вбивство Захарченка замовила Україна, а також не пояснив, який зв’язок між вбивством головного терориста «ДНР» і вбивством дітей у керченському коледжі.

Спростувавши своєю заявою брехню Соловйова про «жодного слова про сусідню державу», Затулін одразу ж сам збрехав, заявивши, що Президент України не висловив співчуття у зв’язку з керченською трагедією. Соловйов вимушений був його виправити, але у свою чергу звинуватив Порошенка в тому, що Президент України сумував за українськими дітьми, і це неправильно, а треба було, на думку Соловйова,  сумувати за російськими.

Тим часом депутат Затулін продовжив свій аналіз керченської трагедії і у зв’язку з цим нагадав, що «через кілька тижнів виповнюється 100 років комсомолу». Спогади про майбутній ювілей наштовхнули депутата Затуліна на думку про те, що «у нас досі немає молодіжної організації, аби молода людина була на виду». «Нам треба зайнятися душами і думками тих людей, які навчаються у школах», — зажадав депутат Затулін.

Ностальгію за добрими старими радянськими часами підтримав «сходознавець» Багдасаров, який почав мрійливо перелічувати: «Були жовтенята, піонери, комсомольці — була ідеологія...» Тут хтось у студії недоречно зронив, що за радянських часів ми б і не дізналися про цю трагедію. На що «сходознавець» Багдасаров роздратовано відповів: «Так, за радянських часів ми б не дізналися, і це добре!»

Втрачений, було, під час колективної ностальгії за СРСР український слід спробував знов узяти «політолог» Володимир Корнілов. «Виникає передусім українська версія, — авторитетно заявив Корнілов і одразу ж почав розширювати список обвинувачених. — На основі тесту в соцмережах встановлено, що вбивця — на 55% анархіст, а на 45% — ліберал (!)», — заявив «політолог» Корнілов, особливо зробивши наголос інтонацією та мімікою на слові «ліберал», даючи цим зрозуміти, що саме ліберальна складова поглядів убивці має дати ключ до розкриття злочину.

Російські політики і їхня інформаційна та експертна обслуга довго чекали на такий дарунок долі, як масове вбивство дітей, та ще й на території окупованого Криму. Тому зараз, поки офіційну версію ще не зовсім сформувано, намагаються «видавити» з цієї трагедії максимум.

«Зв’язків вбивці з Україною немає, але про це треба говорити», — як завжди рішуче заявив «політолог» Міхєєв, забувши пояснити публіці, навіщо треба говорити про те, чого немає. «Ця людина перебувалв під впливом західної культури!» — повідомив Міхєєв, і стало зрозуміло, що справжнього винуватця знайдено — культура Заходу. «Ці висоти свободи — хаос руйнування! — продовжує свої біснування «політолог» Міхєєв, — родина цього хлопця — секта єговістів». Соловйов одразу ж підтримав і політично загострив слова свого «експерта»: «Це американська секта».

Бажання негайно перетворити ще не захололі трупи дітей на снаряди інформаційної війни проти України і Заходу було у представників російського політичного та інформаційного паноптикуму настільки неприховуваним, що не потребує коментарів. Цілком досить їх просто цитувати. Інша ситуація з деякими коментарями керченської трагедії з українського боку. Улюблений український «експерт» Соловйова В’ячеслав Ковтун у тій-таки програмі «Вечер», коментуючи керченську бійню, повідомив, що «ця молода людина є прибічником Новороссії». І хоча про це «свідчить» єдиний пост у соціальній мережі, зроблений вбивцею 4 роки тому, тобто коли йому було 14 років, Ковтун вирішив, що майбутній вбивця планував воювати на боці окупантів «ДНР», але його не взяли, і тому він через 4 роки зігнав свою агресію на навкрлишніх. Підстав для цієї «гіпотези» у  В’ячеслава Ковтуна було приблизно стільки ж, скільки й тих «експертів», які пронюхали український слід у керченській трагедії. Втім, до підставного «експерта» Ковтуна запитань не більше, ніж до російських жителів телевізора.

Інша річ, Аркадій Бабченко, який одразу після трагедії опублікував текст із промовистою назвою «Це не могло не статися». У ньому Аркадій Бабченко нагадує своє звернення до кримчан, написане чотири роки тому. Воно називається «Ласкаво просимо, Крим!», і в ньому Аркадій Бабченко цілком слушно і точно пояснює жителям Криму всю красу життя в поліцейській імперії, в якій їм доведеться жити після російської окупації. І ось тепер, чотири роки опісля, після керченської бійні, журналіст Бабченко згадує той текст словами: «І вам говорили — буде саме так. Але ні. Ви не хотіли слухати. Насправді, це лише початок. Ласкаво просимо до гавані. А вас попереджали. Вас же попереджали».

Із соловйовими, затуліними та іншими клінцевичами спілкуватися неможливо за визначенням. Вони не співрозмовники, а люди, які чекають на міжнародний трибунал. Аркадій Бабченко — журналіст і мій колега. Тому мені прикро, що він, ставши на правильний бік в інформаційній війні, використовує неправильні, не журналістські методи. Шановний Аркадію, Ви, поза сумнівом, маєте рацію, вважаючи Путіна і його режим абсолютним і головним злом на планеті. Але він не єдине зло. І не всі трагедії на Землі відбуваються з його вини. Схоже вбивство в американському коледжі «Колумбайн» було вчинено 1999 року, ще до приходу Путіна до влади, і ймовірність причетності до цієї трагедії Путіна приблизно така ж сама, як і ймовірність причетності Порошенка і спецслужб України до трагедії в Керчі. Тобто нульова. Навіженні школярі нещодавно влаштували стрілянину з жертвами у підмосковній Івантіївці і в Новосибірській області. Там теж рука Кремля?... Праведний гнів щодо кремлівських окупантів не повинен затьмарювати розум. І використання трупів дітей як снарядів в інформаційній війні не принесе успіху, незалежно від того, хто і проти кого їх використовує. Путінський режим буде зруйновано, і Україна відновить свою цілісність і без таких методів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати