Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Джамала показала справжнє обличчя нової України

15 травня, 16:32
Фото Reuters

Вітаю Джамалу і всіх українців з перемогою на Євробаченні. І головне - з такою символічною і яскравою перемогою у інформаційній війні, яку веде проти України Кремль і російська імперія.

Джамала зробила те, чого не здатні були зробити ні дипломати, ні  українські політики та лобісти – вона не лише привернула увагу європейців до проблем кримськотатарського народу, Криму, вона зламала штампи про Україну як «фашистську країну», які нав’язувалися російською пропагандою в ЄС.

Європейська суспільна думка просто вибухнула публікаціями про Джамалу, Україну і проблему Криму. В більшості випадків ці публікації позитивні і підтримують Україну та українську співачку. 

Так англійська газета The Telegraph пише, що «її перемога (Джамали) доводить, що емоційна та високоякісна музика може бути тріумфатором на Євробаченні». І завершує висновком, що конкурс завжди матиме велике політичне навантаження попри всі запевнення організаторів Євробачення, що це лише музична подія. Фактично визнаючи і політичний вплив перемоги Джамали.

В сучасному світі все більше зростає роль культурної і громадської дипломатії, особливо в світі демократичних країн - де суспільна думка є ключовою в політиці. Пісня Джамали - це не просто прекрасна музика, це відверте і чесне запитання до цивілізованої Європи про те, чи готові європейці примиритися з агресією щодо України, з окупацією Криму і геноцидом кримськотатарського народу, який триває і досі. Джамала не називала Росію – вона говорила і співала лише про долю своєї родини і народу. Але від цього її слова  і її музика були ще сильніші, і вони змусили європейців прокинутися.

І те, чого найбільше боялася кремлівська пропаганда, коли всіма правдами та не правдами прагнула запобігти участі і перемозі Джамали і України у конкурсі, - відбулося.

У великому сенсі перемога Джамали - це перемога не тільки України, але й самої Європи проти імперської політики Росії, яка націлена на знищення європейських цінностей і єдності. Європейці, які підтримали Джамалу, показали внутрішню стійкість протистояти загрозі знищення, яка час від часу виникає в історії Європи і йде зі Сходу. Тому варто привітати і європейців.

Враховуючи, що європейська політика безпосередньо залежить від громадської думки, – перемога Джамали матиме не тільки непересічне культурне значення, але й вплив на політику щодо України. Є надія, що європейські політики і громадяни вже не будуть повторювати помилки голландців і оцінювати Україну лише за діями політиків і прислухатися лише до думки проросійських ЗМІ. Джамала показала справжнє обличчя нової європейської України для самої Європи.

І європейським політикам, які почали розмови про скасування санкцій щодо Росії, буде набагато важче піти на такий крок після перемоги Джамали, яка знайшла ключ до сердець мільйонів простих європейців.

Це чудова перемога для України. Однак її могло б не бути, якби не цьогорічні зміни у правилах голосування на конкурсі, коли, крім голосування аудиторії, голосує ще і професійне журі кожної країни-учасниці (50х50). Подвійне голосування було тим блокуючим елементом для маніпуляцій із голосами, до яких, за аналогією з виборчими кампаніями, звикли вдаватися в Росії у досягненні своїх суто політичних цілей.

Кремль і імперська Росія програли сьогодні, але вже завтра вони продовжать свою агресивну політику щодо України – і одним із ключових напрямів удару може бути зрив Євробачення-2017 в Україні, право на проведення якого і виборола Джамала.

Це шанс і одночасно виклик для України. Ми повинні бути готові до провокацій з боку Росії і бути особливо уважні до тих «опозиціонерів», які ведуть підривну роботу в інтересах ворога і які сприяють тому, що частина українців продовжує бути у руслі імперського впливу і голосує за Росію (12 балів українці віддали С. Лазарєву). Треба пам’ятати, що майбутнє України визначається саме у полі боротьби за свідомість українців і ми повинні перемогти. І в цій боротьбі Джамала - це символ такої перемоги: світла - людяності, таланту і європейської культури над темрявою - війни та насильства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати