Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пряничне хюґе, або Про миколайчики

18 грудня, 16:44
ФОТО TOHOME.COM.UA

Хюґе – тема, яку минулого року не обговорював хіба лінивий. Навіть в Україні, де читання не є найулюбленішою справою, книга, що розповідає про прості радощі данського життя, розійшлася рекордними тиражами. Комфорт, задоволення, благодать, затишок, добробут – це лиш кілька слів, які коротко тлумачать суть хюґе данського. Суть хюґе українського не відрізняється – красивий дім, смачна їжа, родина й друзі, та головне – дрібні милі радощі, що прикрашають похмурі дні поганої погоди. Одне з улюблених занять на шляху до омріяного хюґе – спільне готування їжі, і тут якраз і хочеться нагадати українцям – ми давно в темі.

Разом зі святом Миколая, до нас повернулася ще одна важлива традиція – випікання Різдвяних пряників. «Миколайчики» - перші з таких медових смаколиків. Взагалі, історія пряників давня. Ще у древньому Єгипті до печива якось додали мед і відкрили в тому магію – такі солодощі зберігалися довше. Якісний пряник «живе» до пів року! Смачні рецепти ширяться швидко, і вже у київських літописах згадують солодощі з житньої муки з медом, ягідним соком та січеними фруктами. В епоху Середньовіччя пряники власне стали пряними – до них почали додавати екзотичні приправи зі Сходу та Індії – імбир, корицю, аніс, ваніль та десятки інших. Майже в кожній європейській країні з’явилися свої центри прянникарства (якщо нема такого слова – то буде). Виникли такі й в Україні – у Харкові, Києві, Львові.

І що ж спільного в традиційних українських Миколайчиків з далеким північним хюґе? Можливість цікаво та затишно провести кілька годин за їх приготуванням. Для початку, виготовити-знайти-придбати цікаві форми для пряників, від найпростіших (зірочка, місяць, коло) до складних (риба, пташка, фігура святого Миколая). Рецептів тіста є чимало, від давніх бабусиних, пісних, до сучасних розчинних. Саме випікання багато часу не займе – пряники люблять високу температуру. Опісля їх можна розмалювати глазур’ю або лишити в стані первозданної пічної прекрасності. Невеликими медівниками, а так іще називають виготовлені з додаванням меду пряники, можна прикрасити ялинку – вони довго зберігаються і додають натуральної краси Різдвяному декору обійстя. Врешті, якщо лінощі беруть гору, Миколайчиків легко придбати, навіть у різних пекарнях, щоб потім розглянути, продегустувати, обрати найкращого й запити гарячим узваром чи домашнім вином.

Чимало простих і рідних, проте призабутих традицій здатні покращити настрій в часи новорічної метушні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати