Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Путінський реготальник не вимикається ніколи

Путінська Росія на мить озирнулася на співгромадян, що живцем згоріли в «Шереметьєво», і відразу ж забула про них…
07 травня, 16:16
ФОТО REUTERS

У неділю, 5.05.2019, у столичному аеропорту «Шереметьєво» сталася трагедія: у літаку компанії «Аерофлот» згоріла 41 особа – більше половини всіх людей, що перебували на борту цього літака. Саме у такі хвилини наочно виявляється справжня сутність влади та її обслуги. Ось лише деякі факти, які цю сутність характеризують.

У перші години після трагедії державні ЗМІ повідомляли, що загинула всього одна людина, не згадували назву компанії та модель літака. Вірогідність того, що ці дані були невідомі та справжні журналісти не могли їх вивідати та дати країні повну інформацію про масштаби і характер трагедії, дорівнює нулю. PR – бюджет компанії «Аерофлот» – мільярд рублів на рік. Витрачається, поміж іншого і на забезпечення лояльності ЗМІ. Як бачимо, мільярд був витрачений не зовсім даремно.

Літак «Суперджет-100» був одним із головних, якщо не єдиним свідченням технічних успіхів путінського режиму, якщо не брати до уваги бойові мультики про «надзброю». Небажання називати на ім'я місце загибелі 41 людини – це спроба приховати або хоч би відстрочити неприємні висновки щодо цього путінського «досягнення». Більш того, «Суперджет-100» навіть не зняли з польотів хоч би до закінчення розслідування, і пасажирам пропонується продовжувати літати цим літаком.

Маргарита Симоньян, голова RT, основного знаряддя інформаційної війни зі світом, відгукнулася на загибель людей у дусі 1937 року, закликами до розправи. Не подумайте, що з тими, хто нав'язував «Аерофлоту» це відро, що літає. І не з тими, хто не забезпечив пожежні машини та автомобілі «Швидкої допомоги» до літака, який оголосив про свою термінову посадку. Ні, Маргарита Симоньян закликала до розправи з пасажирами, що вижили, звинувативши їх у «неумисному вбивстві». Ось її текст: «Пасажирів, що рятували свої гаманці й айпади тих, що ціною життя стоять за спиною (якщо підтвердиться), – треба, звичайно, судити». І тут же ретельно підказує ось цю статтю – «неумисне вбивство». Тобто, ось вони – винуватці загибелі людей! І це не ті, хто за своїм службовим обов'язком повинен був забезпечувати безпеку пасажирів, не ті, хто попри те, що на рахунку «Суперджет-100» протягом останніх 7 років – 7 аварій і катастроф, продовжував проштовхувати експлуатацію цих літаків. Ні, в усьому винні пасажири, які в ситуації паніки та стресу вистрибували з палаючого літака не відповідно до високих моральних стандартів пані Симоньян. Не знаю, як іншим, а мені чомусь не хотілося б опинитися в палаючому літаку разом із цією панянкою. Втім, як і в будь-якому іншому місці поряд з нею.

Колега Маргарити Симоньян, Марія Захарова відгукнулася на трагедію «криком душі». У своєму блозі вона написала текст із назвою «Дуже особисте», в якому обурилася поведінкою громадян, що висловлюють свою думку про катастрофу в «Шереметьєво». «Якщо не володієте фактами, то і судити не можна», – постановила офіційний представник МІД РФ. У тій картині світу, яку Марія Захарова хотіла б нав'язати росіянам і решті світу «володіння фактами» – це такий вид власності, який властивий виключно чиновникам, причому, виключно російським чиновникам, а право «володіння фактами» виникає у мить призначення на посаду. В умовах патологічного дилетантизму та профнепридатності абсолютної більшості путінських призначенців ця картина світу настільки ж далека від реальності, як і вся та брехня, яку виголошує Марія Захарова.

Декілька десятків живцем згорілих росіян не стали для Путіна достатньою підставою для оголошення трауру. Траур був оголошений лише в Мурманській області, за місцем прописки загиблих. А вся  країна готується святкувати 9 травня, яке все більше перетворюється з дня пам'яті в костюмований карнавал. З переодяганнями поліції у форму НКВД, з портретами незнайомих людей, які повинні нести зігнані за рознарядкою школярі та студенти під час ходи «Безсмертного полку», перетвореного путінським режимом у знущання над пам'яттю загиблих.

Ну, і, звичайно, путінський телевізор на тлі трагедії не відмовився від політичних ток-шоу, які давно перетворилися на гумористичні програми. Найбурхливіший сміх у мешканців федеральних каналів викликає Україна. Хіба ж це не весело – 13 тисяч загиблих? Луснеш від сміху. Наступного дня після трагедії в «Шереметьєво» в програмі «Право голосу» на каналі ТВЦ веселістю командував Роман Бабаян. Головне запитання, на яке пропонувалося відповісти телеглядачам і «експертам» звучало, на думку присутніх, теж весело: «Порошенка посадять?» Більшість присутніх дуже хотіли б, аби – «так», аби неодмінно посадили. Голосування глядачів засвідчило, що більшість із них не вірять у таку перспективу: 21% вважають, що Порошенка посадять, 79% вважають, що Порошенка не посадять.

На початку програми Роман Бабаян запропонував помовчати хвилину на знак скорботи за загиблими. Всі одягнули сумні обличчя і замовкли. Після чого був запущений звичайний телевізійний реготальник. Вибухи життєрадісного сміху звучали щоразу, коли говорив хто-небудь що представляє Україну, навіть якщо цей хтось міцно стояв на пропутінських позиціях. Український «політолог» Василь Вакаров розповів, що він «був на шоу в Україні та побачив там антисемітів». Далі він щось казати вже не міг, оскільки його слова тонули в оглушливому реготі. «Ви давно не були на батьківщині», – крізь сміх сказав Вакарову Бабаян. Судячи з вигуків, які видавали «експерти», що веселилися, вони були переконані, що в Україні засилля антисемітів і фашистів. Чудове пояснення, як при такому засиллі антисемітів Україна обрала президентом єврея, дав на «Эхо Москвы» «політолог» Сергій Марков, якому стало відомо, що це Ізраїль зажадав від США натиснути на українських «фашистів», аби вони якось заховали свій антисемітизм.  Сергій Марков сам чув, як американці сказали українським «фашистам»: «припиніть займатися антисемітизмом, інакше ми вас із фашистів виженемо!» Українські «фашисти», мабуть, так злякалися, що обрали президентом єврея.

Володимир Олейник, колишній депутат Верховної Ради, який після 2014 року оголошений у розшук в Україні і  живе в Москві, повідомив, що «український народ не навчився обирати президента». І пояснив, чому Володимир Зеленський не може бути президентом України. «Він нас, православних, привітав із Пасхою! – обурився Олейник. – Це не наше свято! Пасха – у євреїв! У нас Христове Воскресіння!» Судячи з усього, не всі українські «фашисти» послухалися американців і відмовилися від антисемітизму. Ось, наприклад, Володимир Олейник явно американців не злякався і свій антисемітизм демонструє сповна відкрито. Як всі антисеміти Олейник, мабуть, не в курсі, що євреї святкують «песах», а слово «паска» грецького походження і є  православним святом, яке в православному календарі позначене двома словами: «Пасха Христова». Судячи з усього, «православний» антисеміт  Володимир Олейник, подібно до героя фільму «Ширлі-Мирлі» має свій особливий погляд і на національність Ісуса Христа.

Путінська Росія на мить озирнулася на співгромадян, що живцем згоріли в «Шереметьєво», і відразу ж забула про них і забула про моряків підводного човна «Курськ», що задихнулися, про загиблих дітей у кемеровській «Зимовій вишні», про багатьох інших жертв «ефективного менеджменту». Оголошувати в країні жалобу? А навіщо? Вона ж перешкодить підготовці до головного свята путінської Росії. Не заважайте нам, ми святкуватимемо 27 мільйонів загиблих у війні, яка закінчилася 74 роки тому. Ось це свято, так свято! А ви тут із  41 загиблим…

Ігор ЯКОВЕНКО, Москва, спеціально для «Дня»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати