Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Телевізор відповідає асиметрично

Головна проблема Путіна та його інформаційної обслуги в тому, що вони намагаються впоратися з проблемами XXI століття методами XIX та середини XX століття
06 вересня, 18:35

Спілка журналістів Росії запропонувала запровадити ліцензування для відеоблогерів. На думку цієї організації, це потрібно для боротьби з недостовірними новинами.

«Одна з головних проблем нині — це фейк-ньюз, якщо з цим не боротися, то через кілька років весь світ захлесне така хвиля, що ніхто не зможе розібратися, де брехня, а де правда», — поділився своєю тривогою Володимир Соловйов, який очолює «спілку журналістів» в країні, де головним виробником брехні є ЗМІ, що перебувають на службі в держави. Яка, за задумом Соловйова, і повинна вирішувати, хто з особин в піднаглядній популяції дістане право розмістити своє відео в соціальних мережах, а кому це суворо забороняється.

Мотиви голови «СЖР» — В.Г.Соловйова, зрозумілі. Аудиторія таких виробників фейк-ньюз, як його тезка й однофамілець, В.Р.Соловйов, складається здебільшого з людей 50+, які зараз украй розлючены у зв’язку з пенсійним грабунком. Молодь їхній телевізор взагалі не дивиться, вважаючи за краще дивитися Дудя і Навального. Єдиний метод боротьби з якими — заборона. Щоправда, мракобісся тієї пропозиції, яку вніс начальник «СЖР», компенсується її абсолютною нездійсненністю. Пам’ятаю, ухвалювали вже закон про обов’язкову реєстрацію як ЗМІ блогерів з аудиторією понад три тисячі. Агов, заборонювачі! Де ваша заборона? Люди, для яких вертухайство становить основу особистості, а концтабір є рідним домом, опинившись у чистому полі, ставлять там шлагбаум, сподіваючись, що зможуть контролювати пересування вільних мандрівників. Вдається не дуже.

Подібно до того, як телевізор програє відеоблогерам, а вплив соловйових-кисельових відчутно скорочується, путінська Росії зазнає одна за одною відчутних поразок на міжнародній арені. З останніх новин у цьому ряду — абсолютно однозначна заява Вселенського патріарха Варфоломея, який твердо визначив намір Константинополя надати автокефалію Києву, а також промова британського прем’єра Терези Мей, яка повідомила, що отруєння Скрипалів справа рук співробітників російської зовнішньої розвідки, які дістали завдання від керівництва Росії.

Проблема путінської Росії в тому, що з жодним із цих викликів вона нічого вдіяти не може. У її арсеналі просто немає відповідей, спроможних запобігти звільненню українського православ’я з московського полону. Репутація путінської Росії така, що жодні слова і дії не переконають світ у тому, що Скотланд-ярд бреше, Скрипалі отруїлися несвіжим пивом, а пара ГРУшників на фото — це прості туристи з Урюпинська. Ні, якщо у Кремля остаточно відмовить відчуття самозбереження, там можуть вигадати щось на кшталт «китайської нічиєї», коли гравець за кілька ходів до поразки скидає фігури і перевертає дошку. Можна щось зробити з Константинопольським патріархатом, наприклад, отруїти всіх ієрархів чи домовитися з поліцією Стамбула, аби їх усіх ув’язнили за поширення наркотиків. Можна влаштувати нову провокацію, аби світ забув про Скріпалів. Це не лише не врятує для Кремля ситуацію, а й неминуче ускладнить її і прискорить крах режиму. Росія більше ніколи не стане головним гравцем на полі світового православ’я. Росія більше ніколи не зможе дурити планету, показуючи їй помилковий і тупиковий шлях, як це було за часів СРСР.

За відсутності реальних відповідей Кремль відповідає асиметрично. Тобто на повну потужність включає телевізор. Асиметричну відповідь на ворожі виклики дав Володимир Соловйов у програмі «Вечер» від 5.09.2018. Із патріархом Варфоломеєм у студії розбиратися не стали, «сходознавець» Багдасаров заявив, що Вселенський патріарх «підставна постать», а рішення про автокефалію ухвалював не він, а якісь загадкові «зовсім інші люди». «Держава повинна стати всією своєю потужністю на захист своїх громадян на Україні, зокрема віруючих наших», — зажадав «сходознавець» Багдасаров. І за звичаєм, почав лякати: «Те, чого домагається Порошенко, автокефалії, це страшна річ!» Соловйов вмить підтримав його: «Не дай, Боже, це станеться! Розпочнеться релігійна війна!»

До релігієзнавчої дискусії долучився «політолог» Міхєєв, який оголосив: «Готується розкол світового православ’я!» Соловйов одразу ж підхопив, виголосивши багатозначно: «1054-й рік!» Порівняння тієї поразки, якої зазнає РПЦ, з Великим Розколом, що на тисячу років визначив долю Європи, — це явний вияв манії величі, до якої схильне все путінське оточення і його інформаційна обслуга.

Для відсічі Терезі Мей до студії «Вечера» запросили по зв’язку з Лондона «політолога» Олександра Некрасова, який у ЗМІ завжди представляється як колишній радник Єльцина. Якщо це так, то цей факт лише доводить, що покійний Борис Миколайович погано знався на людях, що, втім, підтверджується ще одним кадровим рішенням, наслідки якого Росія, а разом з нею і вся планета розхльобує вже майже двадцять років. «Політолог» Олександр Некрасов відомий багатьма оригінальними ідеями, зокрема твердженням, що «Путін би і в Англії виграв вибори», а також заявою, що Бориса Нємцова вбили біля стін Кремля олігархи-втікачі. Саме такі «експерти» сьогодні особливо запитані в російському телевізорі.

Для доказу непричетності Росії до замаху на вбивство Скрипалів «політолог» Некрасов поставив риторичне запитання: «А навіщо це Росії? Адже має бути якийсь мотив?» І одразу ж повідомив, що «найкращі уми» ніяк не можуть придумати, навіщо Росії вбивати Скрипаля. Та обставина, що Сергій Вікторович Скрипаль, колишній полковник ГРУ, засуджений у Росії за шпигунство, а люди з такими фактами в біографії чомусь часто вмирають насильницькою смертю, на думку «політолога» Некрасова, ніяк не могло підказати «найкращим умам» реальний мотив вбивства Скрипаля. Утім, сам «політолог» Некрасов вмить визначив мотив, яким керувалася Тереза Мей, звинувачуючи Росію.

Виявляється, «у Британії дуже важка ситуація в економіці». Обличчя «політолога» Некрасова було сповнене співчуття до нещасних британців. «Два мільйони дітей голодували у Британії упродовж усього серпня!» — гнівно виголосив «політолог» Некрасов і насилу стримав сльози в голосі. Цієї миті мені чомусь згадалися численні ролики, на яких добрі російські жінки із «загонів Путіна» співчувають простим американцям і готові їх прихистити, аби врятувати з американського пекла.

А «політолог» Некрасов тим часом наганяв жаху: «Ситуація тут (на Заході) розпачлива. Японія пішла на дно. Німеччина впала. В Америці не все так солодко, як усі гадають. Їхні «фейсбуки» коштують мільярди, але вони нічого не створюють».

Контора під назвою «СЖР» цілком резонно пропонує запровадити ліцензії для відеоблогерів. Оскільки сприймати те, що кажуть некрасови, багдасарови і соловйови, можна лише зовсім нічого не знаючи про світ. А якщо паралельно з тією брехнею, яка лунає з телевізора, люди можуть дізнатися, що середня пенсія Японії, яка лежить на дні, становить 102 тисячі рублів, тобто в 7,5 разу більше, ніж у Росії, в Німеччині, що впала, середня пенсія 93 тисячі рублів — у 6,8 разу більша, ніж у Росії, то ледача і благодушна байдужість, з якою сьогодні більшість росіян ставляться до влади та її телебрехунів, цілком може змінитися лютою ненавистю.

Головна проблема Путіна та його інформаційної обслуги в тому, що вони намагаються впоратися з проблемами XXI століття методами XIX і середини XX століття, тобто брехнею, заборонами і насильством. Період успіхів цієї тактики минув. Попереду будуть лише провали.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати