Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ти - Шарлі? А я - Донбас!

Малюнок з Facebook

Весь день сьогодні дивилась пряму трансляцію на Sky News підготовки та самої операції зі звільнення заручників з кошерного магазину та штурму видавництва, де засіли підозрювані розстрілу Charlie Hebdo. Частина заручників загинула, підозрюваних братів та їх "колегу" з магазину застрелили під час штурму.

Завжди в таких ситуаціях не маю всередині себе однозначності. З одного боку, всі ці підозрювані у тероризмі більше не зможуть вбити ще когось. З іншого боку, чи виправдана ціна чотирьох життів заручників на противагу потенційній загрозі вбивства ще когось. А ще з іншого боку, вбивство будь-кого взагалі (і заручників, і підозрюваних у тероризмі) виправдано? Хто може вирішувати кому жити, а кому ні? Але так чи інакше - три доби. І все.

Ну і медіа.. Формулювання "підозрювані у тероризмі" зустрічалось доволі різко. Частіше штамп - терористи. Без суду і слідства. Професійні й етичні стандарти? І постійне підігрівання етнічно-релігійних питань.. Мусульмани (до речі, їх у Франції за переписом 8%, а за враженнями людей - 30%).. Тренувались в Аль-Каїді.. Кошерний магазин.. Закриття магазинів єврейського кварталу.. "Кадирівці", які присягали Путіну..

І питання - де закінчується "свобода слова", а де починається образа людини (релігійних, політичних чи будь-яких вподобань)? Ну, в сенсі, якщо політик має коханку, але публічно відстоює родинні цінності - про це треба говорити, бо публічна особа бреше потенційним виборцям. Якщо коли ти береш інтерв'ю-новорічне привітання в кабінеті урядовця, випадково бачиш на столі документ про великий ризик вибуху на АЕС - про це треба говорити, бо є загроза життю та здоров'ю багатьох людей. А що можна сказати про антиклерикальні карикатури?

А на фоні того, що відбувається у нас протягом року, теж якась неоднозначність.. Розумію, що тут втручаються власні емоції, але..

І красномовні цитати Порошенка на цьому фоні:
- АТО триватиме лічені години!
- День Незалежності святкуватимемо вдома!
- Я - Шарлі!

Крім того, що у квітні й травні все це можна було зупинити, якби таки хоч щось РОБИТИ й дослухатися до українських патріотів Донбасу. До такої кількості смертей, до Іловайська, до всього цього.. А говорити про те, що "ти - Шарлі" - "модно". Це деяки наші медійники вже й флеш-мобом охрестили. Та чогось ніхто не каже: "я - Донбас!"

Все це дуже складні матерії.. Дуже.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати