Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вакцина-тури в Росію і ляпи херсонського медіа

22 лютого, 19:54

Цікава історія трапилася днями у херсонському медіапросторі. 20 лютого місцевий сайт «Херсон онлайн» публікує статтю про вакцина-тури до Росії для українців з метою щеплення російською вакциною Спутнік V.

Цей матеріал – повний передрук із проросійського видання «Страна.ua» лише зі зміненим заголовком. У ньому йдеться про те, що певні категорії українців можуть поїхати до Росії і отримати там безкоштовно щеплення від COVID-19. Наводиться перелік вимог для такої процедури, пункти вакцинації у Москві та інші дані. Власне про проведення турів чи контакти організаторів таких поїздок не йдеться.

На публікацію «Херсон онлайн» реагує депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко. На своїй сторінці у Facebook він пише, що звернувся до СБУ.

«Вчора нам стало відомо про організацію, яка влаштовує незаконні вакцина-тури в Російську Федерацію. Мета  подорожі вказана у самій  назві туру – вакцинації жителів нашої області, забороненим в Україні російським препаратом «Спутнік V»! Певні ділки розмістили інформацію в херсонських ЗМІ про набір груп та організацію подорожі з метою вакцинації від COVID-19 до Москви. Про що мною негайно було поінформовано  керівництво СБУ у Херсонській області. Хочу подякувати за оперативність роботи нашій спецслужбі – в короткий час незаконну діяльність зупинено, всі оголошення зняті», – зазначив Йосипенко.

Інцидент набув певного резонансу, про це написали всеукраїнські видання в контексті того, що в Херсоні рекламують вакцина-тури в Росію, а СБУ припиняє поширення цієї інформації.

Цікаво, що 22 лютого на «Херсон онлайн» виходить передрук тексту з «Цензор.нет» про цю ситуацію. Тобто херсонське видання написало про свій же ляп! Буквально через кількадесят хвилин цей текст із «Херсон онлайн» прибрають. Однак вдалося зробити скріншот.

Та найцікавіше, що той самий текст зі «Страни.ua» насправді не видалений із сайту, а досі доступний на «Херсон онлайн». Просто опублікований іншою датою. Тож про яку «оперативну роботу спецслужби» говорив Ігор Йосипенко – сказати важко. За нашою інформацією, представники СБУ спілкувалися з редакцією херсонського сайту щодо цієї публікації. Однак результат цієї бесіди невідомий.

Варто зазначити, що матеріали з подібною риторикою про російські вакцини для українців публікувалися у проросійських та російських медіа протягом останніх тижнів («Вєсті», «Страна.ua», Inosmi RT). Вони, як правило, поширюють тезу про те, що українцям варто щеплюватися Спутніком V, адже це доступно, безпечно і зовсім поряд. Наводяться коментарі людей, які це вже зробили. В той же час Україна в цих публікаціях виступає безпорадною в плані вакцинації.

Однак головна ідея цієї інформаційної кампанії – показати, що Росія є однією з держав-лідерів, яка розробила свої вакцини (їх уже три, однак жодна не пройшла усі стадії випробування) і допомагає світові боротися з пандемією. А отже – РФ не є таким страшним агресором, як її намагаються показати на заході.

Тут важливо розуміти кілька речей, на яких маніпулює російська пропаганда. Дійсно, український уряд заслуговує на об’єктивну критику в плані боротьби з коронавірусом. Хоча б за те, що обіцяна вакцинація в середині лютого 2021 року так і не почалася. Втім, російська вакцина не є виходом із ситуації. Вона не зареєстрована ні в Україні, ні Європейським агентством лікарських засобів. В ЄС до стратегії вакцинації в Росії підходять скептично.

«Ми досі дивуємося з того, чому Росія пропонує теоретично іншим країнам мільйони доз, однак водночас не досягла достатнього прогресу в вакцинації власного населення», – зазначила Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, яку цитує інформагенція dpa.

«Використовуючи дивних експертів, перебріхуючи заяви, розповідаючи про якийсь особистий досвід невідомих людей і одного мільйонера, Вєсті намагаються проштовхнути дивну ідею, що «в українців залишається надія лише на вакцинний туризм – хоч в Росію, хоч куди, – пише у Facebook фактчекерка Христина Боровкова, аналізуючи матеріал на Вєстях, що теж присвячений вакцина-турам. І додає: «...це не стаття журналістів. У ній немає ніякої інформації, корисної читачеві, а є тільки агітація поїздки за Спутніком і імітація такого попиту».

Сумним лишається факт, що регіональні медіа досі вважають нормальним поширювати матеріали з явно антиукраїнських видань, які кишять маніпуляціями та проросійською риторикою. Переконаний, що всеїдна політика таких видань – маркер читачеві, щоб записати їх у чорний список і не платити їм дорогоцінним часом, відкриваючи клікбейтні заголовки.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати