Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Якою має бути друкована преса України?

15 лютого, 12:49

Коледж преси та телебачення під час проведення Шостого відкритого телевізійного міжнародного медіафоруму «Засоби масової комунікації та суспільство» бренд Mykolaiv Media Forum та Школи регіонального журналіста, яку реалізовували разом з Фондом розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, разом з редакторами та провідними журналістами друкованих регіональних ЗМІ Півдня України, які брали участь у заходах, дійшли висновків та звертаються с пропозицією до Національної спілки журналістів України, що 2019 року провідним медійним організаціям та урядовим і парламентським організаціям необхідно виходити на організацію дискусії «Якою має бути преса України?».

Хтось нав’язав суспільству, що друковані ЗМІ мають бути знищеними, особливо на регіональному рівні. Замість них — створити третьосортні інтернет-ресурси та фейсбук-сторінки з невідомими блогерами без всяких стандартів та етичних вимог. І цей хтось посилається на світовий досвід. Це не так. Це частина гібридної світової інформаційної війни проти фундаментів суспільств. В усьому розвинутому світі друковані засоби масової комунікації — це прибутковий та суспільно відповідальний бізнес на рівні малих міст, великих мегаполісів та штатів, і в цілому світі. Всюди, де є громада, обов’язково буде газета, яка забезпечує функцію громадського контролю за діями ВЛАДИ. І це ознака розвинутих суспільств — мати потребу в якісних інформаційних джерелах. У пресі досі працює величезна кількість професійних справжніх журналістів, яких поважає суспільство. Журналісти — це величезна повага. Крім того, важливо пам’ятати, що друковані ЗМК залишаються в архівах, тобто в історії. Відсутність друкованих ЗМК — відсутність в історичних аспектах. Наша історія вже залежить виключно від інтернет-сторінок, які в будь-який момент можуть зникнути. Тобто історії фактично не має. Росія виконала своє споконвічне завдання — не потрібно навіть потім архіви знищувати. Все зникне по команді комп’ютера. І доки це не відбулося, — потрібно повернути справжню роль та місце газет і журналів у кожний населений пункт України, у кожну школу та університет. І вони мають бути щоденними.

Організація доставки періодичної преси — це жахлива диверсія, яка фактично знищила щоденні якісні газети. Ми маємо сьогодні терміново відновити щоденну доставку, а редакції налаштувати на щоденне виробництво газет. І знову вчити дітей та громадян читати газету.

Система освіти, на жаль, не виконує завдання щодо медіаграмотності та медіаосвіти. Тому власники і редактори друкованих ЗМК мають приєднатися до руху розвитку медіаграмотності у школах, університетах, у  системі професійної освіти та освіти дорослих.

А з точки зору розвитку ми маємо відповідальність і за розвиток, і за свободу. Вільна преса — вільна країна.

1. Після реформування та загальнодержавної дискусії ми маємо визначитися, що галузь має сформувати нову соціальну місію для всіх провідних друкованих видань.

2. Створити Стратегічну групу високого рівня з залученням світових експертів, яка сформує оптимальну фінансово-економічну складову функціонування галузі (від відновлення виробництва паперу, забезпечення обсягів поставок газетного паперу сьогодні, відновлення сучасного рівня друкарень та витратних матеріалів, формування сучасних моделей мультимедійних редакцій, способів доставки періодичної преси та роздрібного продажу газет).

3. Для забезпечення існування розробити комплекс заходів законодавчого та організаційного забезпечення.

4. Сформувати новий стандарт підготовки фахівців в умовах мультимедійних редакцій. Запровадити підготовку в системі освіти та підвищення кваліфікації з урахуванням сучасних вимог галузі.

Робота Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України відповідних міністерств, відомств, відповідних державних підприємств та приватних видань має набути державної ваги. Потрібно сформувати вперше за часи Незалежності нову галузь друкованих ЗМК. Ми також маємо звернутися до країн сталої демократії та їх медійних концернів за технічною та фінансовою допомогою щодо реалізації цього завдання.

Міжнародні організації сприяли фінансуванню відновлення армії, реформування поліції, а в умовах інформаційного суспільства та демократії ми маємо в першу чергу займатися розвитком всієї інформаційної галузі, яка має складатися з усіх видів засобів масової комунікації.

В умовах відсутності впливу держави на реформовані ЗМІ, ми маємо розуміти, що всі ці дії маємо виконати шляхом самоорганізації.

Будемо вдячні за продовження дискусії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати