Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Алеї героїв Небесної сотні уперше пролунав пам'ятний дзвін

01 січня, 21:23

1 січня на Алеї героїв Небесної сотні почав дзвонити дзвін, що сповіщатиме про дні народження загиблих під час Євромайдану 2014 року. Музей Революції Гідності встановив його наприкінці 2020 року.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного Дарія Кінша.

Світлана Бадера, дружина загиблого Олександра Бадери, загиблого під час сутичок, розповіла, що на честь нього дзвін продзвенить уперше.

"Сьогодні лунатиме 66 ударів. У колокол будуть бити усі присутні. Це той вік у якому загинув мій чоловік. Він народився у Володимиро-Волинському, там навчався, отримав першу спеціальність зварювальника. Це те, що йому дуже подобалося", - розповіла Світлана Бадера.

За її словами, на Майдані 22 січня 2014 року Олександра було сильно побито.

"На Водохреща поливали нас усіх із водомета, але попри це, 22 січня ми знову були на Майдані. Ми пішли до Ради по Грушевського, колону зупинили, сталися сутички у яких і побили Олександра. Він обороняв хлопців від міліціянтів, його добряче відлупцювали, дуже побили, зламали пальці. Він тоді сам не міг добратися додому, Автомайдан його привіз", - розповіла жінка.

Вона додала, що до лікарні вони побоялися звертатися, тому що ходили чутки, що майданівців викрадали навіть з лікарень.

"Він не звертався до лікарів, лікувався сам", - розповіла Світлана Бадера.

Олександр помер 28 січня 2014 року.

"Ми започатковуємо нову традицію на Алеї героїв Небесної сотні, щоб люди пам'ятали. Тому що, ми побачили, що пам'ять людська плинна, нею легко маніпулювати. Попри дуже велику кількість заходів вшанування героїв Небесної сотні, ми бачимо, що відвідуваність цих заходів дуже падає. Бо війна, нові виклики і люди втомилися від потоків дезінформації. І тому ми намагаємося цю пам'ять зберегти живою. Видатних людей ми згадуємо не тільки у день смерті, а й у день народження", - зазначив директор меморіального комплексу героїв Небесної сотні Ігор Пошивайло.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати