Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Штучний інтелект навчили самостійно створювати ліки

01 серпня, 22:07
Фото з відкритих джерел

Розробники зі школи фармацевтики при Університеті Кароліни створили штучний інтелект на основі двох нейромереж, який може створити нові ліки без допомоги людини, абсолютно "з нуля".

Про це пише Еспресо з посиланням на EurekAlert!.

Розробники Олександр Тропш, Олександр Ісаєв і Марія Попова створили АІ, що складається з двох пов'язаних між собою нейромереж, які виконують ролі "вчителя" і "учня".

"Вчитель" володіє "мовою" створення ліків - нейромережа являє собою своєрідний словник із даними про 1,7 млн ​​відомих біологічно активних молекул, їх властивості та правила взаємодії один з одним."

Учень в свою чергу навчається навичкам створення ліків і з часом пропонує більш вдалі молекули, які можуть стати основою для нових препаратів.

"Якщо ми порівняємо цей процес з вивченням мови, то після того, як учень дізнається молекулярний алфавіт і правила мови, він може створювати нові "слова" або молекули. Якщо нова молекула реалістична і має бажаний ефект, учитель схвалює її, а якщо немає, учитель не схвалює, змушуючи учня уникати поганих молекул і створювати хороші" - пояснює Олександр Тропша.

В основі нейромереж лежить система ReLeaSE - обчислювальний метод, використовуваний фармацевтами для виявлення життєздатних кандидатів на ліки.

Вчені використовували ReLeaSE для розробки молекул з індивідуальними фізичними властивостями, такими як температура плавлення і розчинність в воді, і для розробки нових з'єднань з інгібуючою активністю проти ферменту, пов'язаного з лейкемією.

Новий штучний інтелект також може набагато прискорити сам процес створення ліків.  Зазвичай розробка нових фармацевтичних препаратів відбувається завдяки зміні молекул. Хіміки вибирають цільову молекулу з відомим потенціалом, а потім вручну "налаштовують" її для боротьби з конкретним захворюванням - наприклад, підвищувати потенцію і позбавляють від властивостей, які можуть завдати шкоди організму.

Під час цього процесу вчені виключають атоми і зв'язки, що відповідають за певні хімічні реакції. Кожна така операція займає кілька годин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати