Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Науковці виявили незвичайну чорну діру в Чумацькому шляху

01 грудня, 22:58
Ілюстрація: Beijing Planetarium

Новий метод пошуку дозволив астрономам описати чорну діру, маса якої приблизно в 70 разів перевищує масу Сонця.

Про це повідомляє видання Techno.NV.

Проблема в тому, що, згідно з сучасним моделям зоряної еволюції, такий її розмір неможливий, принаймні, в Чумацькому Шляху.

Чорні діри буквально невидимі. Вони не випускають ніякого випромінювання, яке ми можемо виявити — ні світла, ні радіохвиль, ні рентгенівських променів. Але це не означає, що у нас нічого немає в нашому наборі інструментів для виявлення.

Ще в 1783 році англійський натураліст Джон Мічелл (перша людина, яка висловила припущення існування чорних дір) запропонував, що чорні діри можуть бути виявлені, якщо вони обертаються навколо чогось, що випромінює світло — наприклад, зірки-компаньйона.

В даний час цей метод називається методом променевих швидкостей, і це один з основних способів пошуку і підтвердження існування важко видимих екзопланет, оскільки вони надають невеликий гравітаційний вплив на свої зірки. І цей метод може також використовуватися, щоб знайти інші невидимі речі - такі як чорні діри.

Астрономи використовували багатооб’ектний оптоволоконний телескоп (LAMOST) в Китаї, щоб виявити зірку, яка оберталася навколо чогось невидимого. Потім вони вивчили об'єкт за допомогою великих інструментів: 10,4-метрового Gran Telescopio Canarias в Іспанії і 10-метрового Keck I в США.

Автори з’ясували, що зірка масою в вісім сонячних обертається навколо невидимого об'єкта за 79 днів. Розрахунки показали, що темне небесне тіло — це чорна діра масою від 55 до 79 сонць. Вона отримала позначення LB-1.

«Відповідно до більшості сучасних моделей зоряної еволюції в нашій галактиці навіть не повинно бути чорних дір такої маси. LB-1 в два рази масивніше того, що ми вважали за можливе. Тепер теоретики повинні будуть пояснити її формування», — сказав астроном Цзіфен Лю з національної астрономічної обсерваторії Китаю.

Один зі сценаріїв може полягати в тому, що LB-1 сформувався в результаті зіткнення двох чорних дір, а потім захопив зірку пізніше — але кругова орбіта його супутника суперечить цій ідеї.

При цьому чорні діри зоряної, але несподівано великої маси були раніше виявлені завдяки гравітаційним хвилям. Однак ці відкриття відносилися до далеких галактик. Тепер з’ясувалося, що подібні об'єкти є і в Чумацькому Шляху.

Як би він не утворювався, LB-1 раптово став одним з найцікавіших об'єктів в Чумацькому Шляху, і, ймовірно, його чекає ціла серія наступних спостережень.

«Це відкриття змушує нас переглянути наші моделі формування чорних дір зоряної маси. Цей чудовий результат, він дійсно вказує на відродження нашого розуміння астрофізики чорних дір», — сказав директор LIGO Девід Рейтц з Університету Флориди, який не брав участі в дослідженні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати