Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ціни на каву перебувають на 10-річних максимумах, аналітики очікують подальшого зростання

01 грудня, 15:41
Фото: Unsplash@Nathan Dumlao

Світові ціни на каву досягли максимумів за 10 років, при цьому аналітики очікують їх збереження на високому рівні до 2023 року.

Ф'ючерсні контракти на каву з постачанням у грудні за підсумками сесії у понеділок досягли $2,34 за фунт. Минулого четверга ф'ючерси на біржі ICE піднімалися до $2,46, що стало максимальним показником з 2011 року, коли котирування перевищили $3 за фунт.

Водночас значення бенчмарку, який розраховується Міжнародною асоціацією кави, у п'ятницю досягло $2,07 за фунт, підскочивши на 85% порівняно з аналогічним періодом роком раніше.

"Питання щодо подальшої динаміки цін полягає в тому, наскільки ці коливання будуть тривалими в перспективі", - сказав стратег Saxo Bank із сировинних ринків Оле Хансен, слова якого наводить CNBC.

На думку експерта, варто слідкувати за ситуацією у Бразилії, щоб оцінити, як погодні умови в країні можуть вплинути на збирання врожаю. За його словами, несприятливі погодні умови вплинуть на ціни пізніше цього року, а також у 2022-му і навіть у 2023 році.

Крім погоди, негативно впливають на ринок проблеми з постачанням у світі, оскільки виробники та компанії, які переробляють кавові зерна, часто перебувають у різних країнах.

Невизначеності також додають побоювання щодо ситуацій у країнах-експортерах, включаючи Ефіопію, яка перебуває на межі громадянської війни, та В'єтнам, де спостерігається зростання кількості заражень коронавірусом, що може негативно вплинути на виробництво, пише CNBC.

Водночас на думку виконавчого директора Marex із продажу кави в Європі Максимілліана Коупстейка, ціни на каву залишаться на високих рівнях, хоч і демонструватимуть волатильність у майбутньому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати