Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна та Туреччина підписали Угоду про співробітництво у сфері оборони

03 лютого, 20:08
Фото: mil.gov.ua

Сьогодні, 3 лютого, у Києві, за підсумками переговорів делегацій під головуванням Президента України Володимира Зеленського та Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана, відбулося підписання Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про співробітництво у сфері оборони.

Генеральна угода між Урядами України та Турецької Республіки про співробітництво у сфері оборони, яку підписали Міністр оборони України Андрій Загороднюк та Міністр фінансів та казначейства Турецької Республіки Берат Албайрак, сприятиме розвитку співпраці між Сторонами в оборонній сфері на принципах взаємності, повідомляє пресслужба Міністерства оборони України. Угода створює правові підстави для розширення українсько-турецького співробітництва в оборонній галузі.

Укладення угоди позитивно вплине на обороноздатність України, розвиток її оборонно-промислового комплексу та Збройних Сил, а також передбачає можливість започаткування нових актуальних напрямів та форм співробітництва сторін.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк підкреслив, що співробітництво в оборонно-промисловій та військовій сферах між Україною та Туреччиною будуються на дружніх відносинах, конструктивному діалозі, взаємоповазі та є важливою складовою стратегічного партнерства між державами. Зокрема, одним з ключових елементів розвитку обороноздатності обох держав є співпраця у галузі озброєння та військової техніки.

«Користуючись нагодою, хочу подякувати за всебічну допомогу, яку Туреччина надає Збройним Силам України. Це стосується питань оздоровлення українських військовослужбовців та членів їх сімей. З 2016 року у Туреччині було оздоровлено 800 українців на безоплатній основі. Також ми вдячні за допомогу у фаховій підготовці українських військовослужбовців у навчальних закладах Турецької Республіки, за надану матеріально-технічну допомогу для розвитку обороноздатності України. Ми розраховуємо на розвиток співпраці для підвищення безпеки в регіоні шляхом обміну інформацією про військово-морську обстановку в акваторії Чорного моря, а також підвищенню спроможностей з протиповітряної оборони в рамках спільної участі у Програми НАТО (Air Situational Data Exchange) зі Збройними Силами Турецької Республіки», - зазначив Андрій Загороднюк.

Очільник оборонного відомства повідомив, що роботу з реалізації домовленостей засідання Комісії вже розпочато.

«Найближчим часом планується візит делегації Міністерства оборони України та представників підприємств оборонної промисловості до Туреччини. Вже у березні ми матимемо за честь приймати Міністра національної оборони Турецької Республіки з офіційним візитом в Києві, під час якого обговоримо перші кроки на шляху практичної реалізації положень цієї Угоди», - повідомив Андрій Загороднюк.

Нагадаємо, сьогодні у Києві під головуванням Президентів України та Туреччини відбулося засідання Стратегічної ради високого рівня.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган перебуває у Києві з офіційним візитом.

Повідомлялося, що Зеленський зустрівся з Ердоганом у Маріїнському палаці.

За результатами восьмого засідання Стратегічної ради високого рівня Президент України Володимир Зеленський та Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган підписали спільну заяву, у якій Туреччина підтверджує незмінність підтримки суверенітету та територіальної цілісності України  та визначаються пріоритетні завдання в усіх сферах розвитку українсько-турецького стратегічного партнерства (зокрема політичній, безпековій, військовій, торговельно-економічній та оборонно-промисловій), реалізація яких сприятиме посиленню прагматичної складової стратегічного партнерства між двома країнами.

Читайте також ексклюзивний матеріал «Дня» «Про «найдієвіший механізм».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати