Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво із «соляного міста» привезли у столицю: у Києві пройшла виставка арт-проєкту Заземлення

03 грудня, 15:11
Скульптура соляної людини від Валентини Бєро

У креативному просторі IZONE відкрилася фінальна виставка учасників(ць) проєкту «Заземлення». Українські митці та мисткині представили свої роботи, створені у форматі відео, фотографії, скульптури, живопису та інсталяції.

На виставці можна побачити фільми творчих дуетів Open Place («Белокаменка» та «Сон»)  @shallow_wat, @some_static_pictures («Заземлення»)  та  ruins collective («Landscape»), скульптуру соляної людини  та скульптуру «Сліди» від Валентини Бєро, проєкт про історію регіону, виконаний у техніці вишивання на папері, від Наталі Любченкової, графічну роботу «Солерос» художника Віталія Агапєєва. А також проєкти інших учасників: Богдани Войтенко («Ботанічний альбом Соледару»), Наталі Михальченко та Юлія Кириченко (Набір листівок «Соледар: Книга Буття»), Назарія Заноза (фільми «ДонСода», «Сила тяжіння шахт» та «Карфаген зруйновано») , Зої  Лактіонової ( фільми «Salicornia» і «Провалля»), Євгена Коршунова та Святослава Коверзнєва («Випадок в сам'ї звіроящерів»).

Серію короткострокових резиденцій «Заземлення»  проводив фонд ІЗОЛЯЦІЯ разом із Соледарською ОТГ та за підтримки Українського культурного фонду. Проєкт проходив у маленькому промисловому місті за кілька десятків кілометрів від лінії розмежування – Соледар. Там протягом дев’яти місяців 2021 року 19 художників(ць) та дослідників(ць) працюювали з темою Антропоцену, впливу людини на навколишній світ. У своїх роботах вони звертались до індустріальної історії краю, змінених діяльністю людини ландшафтів та природного різноманіття сходу України. Також у публічному просторі міста Соледара на постійній основі  знаходяться роботи ще двох учасників  — скульптура Астіана Рея та розпис художниці Роксолани Дудки.

«‎Найцікавіше в цьому проєкті –  різноманіття профілів учасників і учасниць. Це не тільки художники, але й дослідники, документалісти і журналісти. А також  використані ними медіа (відео, скульптура, інсталяція, поштівки, фото, живопис). При цьому у фокусі завжди Донеччина, її природа, люди, сьогодення і минуле. Також важливо, що митці використовують абсолютно різні підходи: від документалістики до мок’юментарі, від спостереження до активного втручання і взаємодії. Ну й на останок, для киян це можливість потрапити в Соледар, не долаючи при цьому десятки кілометрів. Хоч це і маленьке містечко, яких в Україні дуже багато, воно має що розказати і показати», – говорить кураторка проєкту Катерина Філюк.

Метою резиденцій «Заземлення» було привернути увагу людства до екологічних проблем, спровокованих людською діяльністю, що ставить на меті економічне збагачення і таким чином виснажує планету. А одними з основних принципів роботи в Соледарі для ІЗОЛЯЦІЇ була і досі є співпраця з локальними спільнотами, просування та обмін професійними знаннями та ресурсами інституції і надання підтримки в розвитку потенціалу меншим організаціям в регіоні.

​Виставка у креативному просторі IZONE (вулиця Набережно-Лугова, 8) триватиме до 15 січня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати