Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заповідник "Хортиця" збирає кошти на пам’ятник Тарасові Шевченку

04 лютого, 12:52

Влітку минулого року Національний заповідник «Хортиця» святкував 170-річчя першого відвідування Кобзарем Хортиці під час подорожі до України  1843 року. Ще за радянських часів на острові було закладено Парк ім. Т.Г. Шевченка, який існує й зараз.  

2005 року запорізькі краєзнавці відтворили маршрут, яким ходив Тарас Григорович, і вздовж нього встановили сім пам'ятних каменів із рядками з творів і особистих листів поета, в яких згадується Хортиця. Співробітники заповідника сподівалися до 200- річчя від дня народження Кобзаря  встановити  в парку скульптурну композицію «Кобзар на Хортиці». Головним елементом має стати фігура 29-річного Шевченка – «динамічна, сповнена енергії й творчого потенціалу».

Як розповів «Дню» завідувач екскурсійного відділу заповідника Сергій Бударенко, вже розроблено проект пам'ятника, проте до його виготовлення та встановлення ще далеко. За його словами, на реалізацію ідеї потрібно понад мільйон гривень. Адміністрація заповідника зверталася до місцевої влади з проханням про допомогу, але отримала відповідь, що в бюджеті не передбачено на це коштів. Також нещодавно було направлено листа до Міністерства культури України, але й там не знайшли підтримки.

«Від чиновників ми отримували лише відписки. Тому вирішили збирати кошти власноруч за рахунок благодійних внесків. Проте й цю ініціативу не можна назвати вдалою, грошей на рахунок надійшло дуже мало. Пам'ятників Шевченкові по Україні багато, можливо, це відлякує спонсорів», – розповідає Сергій Бударенко. Сьогодні й у Національному заповіднику «Хортиця» говорять, що встановити пам'ятник до ювілею Кобзаря не вийде, і взагалі  реалізація ініціативи залишається без встановлених термінів. Проте, незважаючи на перепони, збір коштів триває, повідомляє Катерина КІЗІМ, Запоріжжя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати