Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністром закордонних справ України призначено Дмитра Кулебу

04 березня, 20:45
Фото Руслана КАНЮКИ, «День»

Верховна Рада підтримала призначення Дмитра Кулеби на посаду міністра закордонних справ України за поданням президента України Володимира Зеленського.

За призначення Кулеби главою українського зовнішньополітичного відомства на пленарному засіданні в середу проголосували 288 народних депутатів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з Конституцією України, кандидатури глав МЗС і Міноборони на розгляд Верховної Ради вносить глава Української держави.

Після свого призначення Кулеба на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав п'ять тез за його пріоритетами на посаді.

"1. Мир, безпека і територіальна цілісність України", - написав глава МЗС.

Другим пунктом він назвав економічну дипломатію з особливим фокусом на залученні інвестицій в Україну та підтримці промисловості. "Особливо великі можливості бачу в Південно-Східній Азії, але й інші частини світу не забуватимемо. Там, де є можливості для українського бізнесу, працюватиме й українська дипломатія", - конкретизував Кулеба.

Третім пунктом він окреслив публічну дипломатію, "щоб світ нами захоплювався і бачив нас не лише як жертву агресії, а й привабливу країну можливостей".

"4. Кожен українець є краплею в океані під назвою "Україна", невід’ємною частиною нашого народу. Дипломати робитимуть усе, щоб кожен українець пишався Батьківщиною, відчував її підтримку та захист, хоч би в якому куточку світу він перебував", - написав дипломат.

П'ятим пунктом він окреслив активне заохочення зарубіжних українців не розривати зв'язку з Батьківщиною. "Аби мотивувати кожного, хто хотів би повернутися додому. Аби надихати кожного, хто готовий бути адвокатом України в країні свого проживання", - пояснив міністр.

Дмитро Кулеба народився 19 квітня 1981 року в Сумах. У 2003 році розпочав свою дипломатичну кар'єру в МЗС після закінчення Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

З 2003 року по 2010 рік працював у системі Міністерства закордонних справ України на посадах у центральному апараті та в Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні.

З 2010-го по 2013 рік, працюючи в секретаріаті міністра МЗС, займався питаннями іміджу України за кордоном, міжнародних організацій, відносин зі США.

Протягом січня-червня 2013 року був радником віце-прем'єр-міністра України з гуманітарних питань.

Залишив державну службу в 2013 році й очолив Фонд культурної дипломатії UART.

У 2014 році повернувся до МЗС на посаду посла з особливих доручень з питань стратегічних комунікацій. Упровадив у роботу МЗС концепції цифрової дипломатії, стратегічних комунікацій, культурної дипломатії та публічної дипломатії.

У 2016 році призначений на посаду посла та представника України при Раді Європи.

З серпня 2019 року був віце-прем'єр-міністром України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Колишній глава МЗС Вадим Пристайко призначений у новому уряді віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати