Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В ООН закликали Україну розслідувати напади на циган

04 червня, 10:02
Фото: fenomeni.me

В ООН обурені нападами на місця проживання циган в українських містах, а також на представників інших меншин, в тому числі на активістів ЛГБТІ-спільноти.

Києву настійно рекомендували не закривати очі на такі неприпустимі дії «деяких радикальних елементів», передає Радіо ООН.

«Безкарність за жорстокі напади на меншини і виселення циган, що мали місце в минулому, привела до зростання розбещеності. Ми закликаємо уряд проявить абсолютну нетерпимість до подібних дій, публічно засудити їх, розслідувати всі напади на представників меншин, притягнути винних до відповідальності, гарантувати рівність всіх людей і забезпечити їм життя без дискримінації », - заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер.

Приводом для такої заяви послужила інформація про те, що в минулому місяці було спалено три поселення ромів: на заході України - у Львові та Тернополі, а також в Києві. Підпали змусили циган рятуватися втечею і шукати інші місця спочинку. Національна поліція почала розслідування за фактом хуліганства, пов'язаного в одному випадку із застосуванням вогнепальної зброї.

24 травня радикально налаштовані «активісти» побили адвоката спільноти циган. Він брав участь у кримінальній справі на стороні потерпілих циган в зв'язку з нападом на їх поселення в 2017 році. Тоді одна людина була убита, а багато інших - побиті. Покарання за цей злочин до сьогоднішнього дня ніхто не поніс.

Глава Моніторингової місії настійно закликала уряд України припиняти неправомірні «дії з боку деяких радикальних елементів, які обмежують основоположні права меншин». Вона нагадала, що ці права закріплені в міжнародних договорах з прав людини, ратифікованих Україною.

У ряді випадків представники «радикальних груп» відкрито заявили про причетність до недавніх нападів і залякувань рому, членів ЛГБТІ-спільноти та осіб, які виступають за гендерну рівність на всій території України.

«Ці напади, поряд з безліччю постів в соціальних мережах, які можуть бути прирівняні до розпалювання ворожнечі і ненависті до циган, представникам ЛГБТІ-спільноти та іншим групам меншин, свідчать про зростання нетерпимості в українському суспільстві», - йдеться в заяві. В ООН наголошують, що ці проблеми вимагають пильної уваги української влади.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати