Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львів’янин Літинський розширює спектр "ініціативи знизу"

05 січня, 19:15

«День» уже розповідав про ініціативи старшого викладача кафедри програмування Львівського національного університету ім. Івана Франка Святослава Літинського, котрий у вересні 2014 року звернувся до Франківського районного відділу у м. Львів Державної міграційної служби із заявою про видачу паспорта «лише українською та, за можливістю, англійською мовами». Позаяк у ДМС Святославові Володимировичу, посилаючись на чинне законодавство, відмовили, він звернувся до суду – і виграв (див. публікацію «Паспорт – без сторінки російською» у «Дні» від 26.11.2014 року). Тоді у розмові з журналістом «Дня» Святослав зазначив, що свої дії протестними аж ніяк не вважає: «Я не прагну привернути увагу – хочу захистити свої права». І назвав свою акцію «ініціативою знизу».

І от тепер, у перші дні нового 2015­го, С. Літинський повідомляє, що значно розширює спектр своєї «ініціативи знизу». Зокрема, на перший квартал поточного року склав список аж із одинадцяти справ, які має втілювати і самотужки, і з компаньйонами. І це:

1. Скарга щодо відсутності зрозумілої мови у компанії Lufthansa до European Aviation Safety Agency. Це ж очевидне порушення правил безпеки.

2. Сподіваюся, що Анатолій Ільченко повідомить про другий виграш (в Миколаєві) про мову внутрішнього паспорта – будемо звертатися до суду щодо бездіяльності Кабінету міністрів (Арсеній Яценюк).

3. Нацрада дасть відповідь про недотримання законодавства нею ж щодо контролю за виконання закону рядом каналів – будемо готувати позов про її бездіяльність.

4. В лютому відкриють провадження проти UniCredit Bank Украина та ПУМБ за надання виписок іноземною мовою.

5. ПриватБанк оголосить про надання виписок і українською мовою.

6. Volkswagen дасть відповідь щодо відсутності доступної інформації на панелі приладів, та інформації про споживання ресурсів українською мовою. Дуже сподіваюся, що це буде позитивна інформація, з вказанням дати додавання української мови у панель приладів. Сподіваюся на позасудове врегулювання.

7. Суд з Samsung Ukraine щодо немаркування мікрохвильовок українською.

8. Отримаю відповідь щодо маркування ноутбуків від комітету ВР.

9. Отримаю відповідь від комітету ВР щодо зарплати викладачам, як тільки уряд прийме чергову постанову – подаємо в суд, щоб ЗП видавали згідно законодавства.

10. В березні подаємо в суд на HP Dell Lenovo Ukraine про відсутність маркування клавіатури українською мовою. Буду просити Ігор Васюникпро депутатське звернення щодо бездіяльності сертифікаційних органів та захисту прав споживачів.

11. У квітні Rozetka.ua повідомить про введення веб­магазину на рідній мові.

Оцей список справ Святослав виклав на своїй сторінці у Фейсбуці, а журналістові «Дня» сказав у телефонній розмові, що «налаштований рішуче». І попри те, що виконання першого пункту заплановано на кінець січня, вже отримав схвальні відгуки на всі свої плани.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Фото «Дню» надав Святослав ЛІТИНСЬКИЙ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати