Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Полтаві вандали вкотре розбили меморіальні дошки

05 квітня, 15:44
Фото: Facebook / Поліція Полтавської області

У ніч із суботи на неділю у Полтаві невідомі потрощили меморіальні дошки полтавцям, які у різні часи боролися за незалежність України.

Зокрема акт вандалізму був вчинений стосовно двох меморіальних таблиць на честь загиблих воїнів російсько-української війни: одна встановлена на стіні школи №9 на честь Сергія Лимаря – капітана Збройних сил України, котрий загинув поблизу села Старогнатівка Донецької області 21 серпня 2014 року, а друга – на стіні школи №18 Мирославу Кабушці – старшому солдатові ЗСУ, що загинув 14 квітня 2016 року в районі населеного пункту Авдіївка.

Також була спроба пошкодити пам’ятну таблицю,  встановлену на стіні школи №25 Олександрові Горячевському, котрий загинув 19 серпня 2014 року у боях за Іловайськ. Однак дошка виявилася антивандальною, тому зловмисник  не зміг її розбити, а лише зірвав поличку під нею.

Як повідомив Відділ комунікації поліції Полтавщини, за всіма цими фактами відділення №1 поліції Полтави відкрило кримінальні провадження за кваліфікуючими ознаками частини 2 статті 297 Кримінального кодексу України (Осквернення або руйнування пам’ятника, спорудженого в пам'ять осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції). Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від 3-ох до 5-ти років. Наразі тривають слідчі дії.

Пізніше стало відомо, що від рук зловмисників постраждав і пам'ятний знак українському державному, військовому та політичному діячеві Симону Петлюрі. Про це повідомив депутат Полтавської міської ради Вадим Ямщиков на своїй сторінці у Facebook:  «Скільки ще це триватиме?! Сьогодні вночі вандали знову побили меморіальні дошки полтавцям-героям, які боронили незалежність України в різні часи. Якщо раніше били дошки тільки учасникам АТО, то цього разу побили й дошку Симону Петлюрі! Це буде тривати до тих пір, доки хтось не понесе покарання!»

Зазначимо, що подібний прояв ворожості до національних цінностей відбувається у Полтаві вже не вперше. Зокрема 29 травня 2016 року невідомі розбили три меморіальні дошки, що увічнювали пам’ять про полеглих захисників цілісності та суверенітету нашої держави, – Антонові Грицаю, Олександрові Мочалову та Сергію Лимарю. У ніч на 11 вересня 2016 року від рук невідомих постраждало п’ять меморіальних дощок – Антонові Грицаю, Олександрові Мочалову, Валерію Боняківському, Олександрові Фролову, Антонові Цедіку та Святославу Горбенкові.  У ніч на 30 листопада 2019 року пошкодили меморіальну дошку Сергію Лимарю.

Богдан Проскуров, Полтава

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати