Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Сенаті США представили нові санкції проти "Північного потоку-2"

05 червня, 10:45

У верхній палаті Конгресу США - Сенаті - в четвер, 4 червня, був представлений законопроєкт, що передбачає розширення санкцій щодо газопроводу "Північний потік-2". 

У розробці документа брали участь як сенатори від Республіканської партії, що має більшість у Сенаті, так і сенаторка-демократка Джин Шахін, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

Представлений законопроєкт поширює американські обмежувальні заходи не лише на компанії, безпосередньо причетні до прокладання трубопроводу, а також і на тих, хто надає їм страхову або юридичну допомогу чи портові послуги.

Один з авторів законопроєкту, сенатор-республіканець Тед Круз переконаний, що реалізація проєкту зі спорудження цього газогону становить "пряму загрозу національній безпеці США".

Водночас, за словами сенаторки-демократки Шахін, газопровід загрожує енергетичній незалежності України і Європи і "надає Росії можливість експлуатувати наших союзників", цитує Reuters.

У Вашингтоні переконані, що мета Кремля - домогтися за допомогою цього газопроводу збільшення свого економічного та політичного впливу в Європі. Такі побоювання американських законодавців поділяють також у Польщі, Україні та низці інших східноєвропейських держав.

Натомість у Берліні та Москві запевняють, що сам проєкт "Північний потік-2" є лише бізнес-проєктом, що не має жодної політичної складової.

Тим часом речник компанії Nord Stream 2 Єнс Мюллер (Jens Müller) зазначив, що у разі запровадження нових санкцій газогін не збудують, то європейські домогосподарства та промисловість "переплачуватимуть мільярди" за газ. "Рішення щодо енергетичної політики Європейського Союзу потрібно залишити в компетенції європейців", - переконаний Мюллер, цитує Reuters.

Щоб нові санкції набули чинності, законопроєкт мають схвалити в обох палатах Конгресу, після чого документ має підписати президент США Дональд Трамп.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати