Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці розпочався тиждень Патріарха Любомира Гузара

05 жовтня, 09:26

З нагоди відкриття першого в світі пам’ятника Любомиру Гузару у Вінниці зініціювали тематичний тиждень, присвячений на його честь. З 4 по 10 жовтня заходи відбуватимуться на різних локаціях міста. Так, у кінотеатрі «Родина» протягом тижня двічі покажуть фільм «Бути Людиною». У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкриється фотовиставка «Прилучитися до Великого» та експозиції з особистими речами Патріарха. Низка заходів відбудеться у храмі Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ: там пройде духовний вечір «Молитва Патріарха», вечір пам’яті «Листи до мами з проєкту «Іди за мною», а в п’ятницю семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії покажуть виставу «Бути Людиною». Того ж дня у Вінницькій обласній науковій бібліотеці ім. Тімірязєва відбудеться тематичний круглий стіл, присвячений постаті Любомира Гузара.

Кульмінацією тижня Патріарха, як повідомив єпископ-помічник Київської Архиєпархії УГКЦ, Владика Йосиф Мілян, стане відкриття пам’ятника Блаженнішому. Його вже встановили на площі біля храму Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ. Два українські скульптори: Борис Крилов та Олесь Сидорук виготовили скульптуру із бронзи. Блаженніший одягнений у звичайних для нього одяг: камізельку поверх підрясника. Поряд з ним стоїть колона, на якій розташована Патріарша мітра, видніє Архиєрейський герб та напис «Бути людиною».

«Майстрам вдалося зберегти глибоко людські риси Блашеннішого. Фізіологічно руки священика у скульптурі важко передати, адже його руки – це особливий спосіб проповіді, – каже Владика. – Тому у пам’ятника руки Блаженнішого спочилі на посоху. Ці руки монаха-студита працювали в городі Кастель-Гандольфо, ці руки не боялися господарської праці. І саме ці руки благословили свій народ і роздали джерело безсмертя – Пресвяту Тайну Євхаристії».

Відкриття першого у світі пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару відбудеться у суботу, 9 жовтня, о 12.00 на площі біля Храму Покрова Пресвятої Богородиці. Спеціально на цю подію до Вінниці завітає глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Передуватиме урочистостям архиєрейська Божественна літургія.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День», фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати