Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Астрономи нанесли на мапу південного неба близько мільйона галактик

05 грудня, 15:56

Австралійський радіотелескоп SKA Pathfinder за два тижні провів дослідження, завдяки якому астрономи знайшли та нанесли на карту південного неба більше мільйона галактик за Чумацьким Шляхом.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на The Next Web.

Видання зазначає, що попередні дослідження проводилися роками, і телескоп Pathfinder побив рекорди швидкості і впорався з пошуком галактик за два тижні за допомогою радіохвиль.

Радіохвилі мають найбільшу довжину хвилі серед усіх форм світла. Вони дозволяють вивчати деякі найекстремальніші середовища у Всесвіті, від холодних хмар газу до надмасивних чорних дір.

Довгі хвилі легко проходять крізь хмари, пил і атмосферу, але їх потрібно приймати за допомогою великих антен. Широкі (але відносно низькі) простори Австралії є ідеальним місцем для встановлення великих радіотелескопів.

Відповідно до The Next Web, першу детальну радіокарту південного неба створили внаслідок дослідження неба Сіднейським університетом Молонгло. Огляд тривав десятиліття та охопив 25% небесного простору.

Організація з наукових досліджень CSIRO оглянула 83% неба за 10 днів. Як результат, вона створила мапу на основі 903 зображень. Переглянути панораму неба може кожен охочий на сайті проєкту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати