Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині може з’явитися "Музей чотирьох поетів"

06 травня, 16:26
Фото Вадима Вітковського

Іванівська ОТГ розглядає можливість створення музею на честь двох українських та двох польських письменників, які народилися, проживали, або так чи інакше пов’язанні із громадою. Розташувати новий заклад планують у старому костелі, який побудував ще граф Холоневський.

Оскільки історична будівля наразі потребує ремонту задля свого збереження, громада вирішила виконати одразу два завдання – здійснити проект з облаштування «Музею чотирьох поетів» та відремонтувати старий костел.

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Вадим Вітковський, експозиція музею буде польським поетам Станіславу Мишку-Холоневському, родичу графа Холоневського, який товаришував з Адамом Міцкевичем і похований на сільському кладовищі; Стефану Вітвіцькому, на слова якого геніальний композитор Шопен написав чимало романсів; українському поету Віталію Березінському та добре відомому гумористу Олегу Чорногузу, який нині проживає у селі Іванів.

«Олег Чорногуз і заступник голови села Ігор Лановий, сам історик за фахом, ініціювали створення у громаді «Музею чотирьох поетів». Ідею вже підтримав голова Іванівської ОТГ Михайло Кулик. Його планують розташувати на другому поверсі історичного костелу, у реконструйованій камінній залі. Це має послугувати розвитку туризму в селі, адже у новоствореній літературно-мистецькій локації проводитимуться поетичні «Іванівські вечорниці», – повідомив Вадим Вітковський.

Він додав, що за попередніми домовленостями на відкриття «Музею чотирьох поетів» до Іванівської ОТГ пообіцяв приїхати Дмитро Павличко. І висловим сподівання, що новий заклад може в майбутньому послужити перетворенню громади на літературно-туристичну Мекку.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото Вадима Вітковського

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати