Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Харківщині відремонтують дорогу до музею з оригіналами робіт Пікассо, Малевича і ван Дейка

06 жовтня, 14:21
Фото: Wikimedia Commons/ReAl

На Харківщині готують до ремонту дорогу, що веде до Пархомівського художнього музею, капітальні роботи проведуть навесні.

Про це повідомила пресслужба Харківської облдержадміністрації з посиланням на директора ДП «Дороги Харківщини» Ігоря Турченка, передає Укрінформ.

«У цьому році проводимо підготовчі роботи, щоб зберегти те, що є. А на наступний рік включатимемо цю дорогу в капітальний ремонт», – зазначив Турченко.

Наразі на ділянці завдовжки 5,5 км, що веде до Пархомівського художнього музею ім. П.Ф. Луньова, забезпечують аварійний проїзд.

Як розповів керівник ініціативної групи видимості і популяризації музею в Пархомівці Микола Давидюк, востаннє цю дорогу ремонтували близько 40 років тому.

«Усіх подорожувальників прошу зрозуміти, що це лише старт, і основний обсяг робіт припадатиме на наступний рік. Усі разом будемо контролювати виконання й допомагати усім можливим гарній справі, адже всі ми як країна зацікавлені в розвитку наших територій. Особливо, якщо це ще й території, де зберігаються світові шедеври», – зазначив Давидюк.

Як повідомлялось, завдяки ініціативі Миколи Давидюка музей отримав нову айдентику, а співачка Аліна Паш і письменник Сергій Жадан записали для музею двомовний аудіогід.

Як відомо, Пархомівський художній музей ім. Луньова – один із найцікавіших сільських музеїв України та один із найпопулярніших туристичних об’єктів Харківщини. Тут зберігаються роботи Пікассо, Малевича, Кандинського, Шишкіна, Реріха, Айвазовського та інших всесвітньо відомих майстрів.

Заклад розташований у будинку-«палаццо», який звів наприкінці ХVІІІ ст. граф Подгорічані.

Музей – автономний відділ Харківського художнього музею. За період існування (понад 60 років) у його фондах зібрано близько 7 тис. експонатів – це унікальні твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, цінні матеріали з археології та етнографії.

Упродовж 46 років музеєм керував учитель Панас Луньов (понад 30 років – на громадських засадах). Він поповнював колекцію, виборював для неї приміщення, відпрацьовував і запроваджував нові методи естетичного виховання дітей, заснував історико-мистецький клуб «Райдуга». Разом зі школярами він писав листи митцям, музеям і галереям, щоб ті передавали роботи до сільського музею, а також багато подорожував. Кожного року Луньов з учнями відвідували найбільші музеї СРСР, майстерні художників, кілька разів на запрошення Дрезденської картинної галереї побували в Німеччині. Під час поїздок налагоджувалися зв’язки з відомими художниками, скульпторами.

Завдяки комунікації з музеями, видатними художниками, діячами культури, колекціонерами Луньов створив унікальну колекцію, також до фондів він передав і свою особисту колекцію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати