Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У РФ почали таємно знищувати архіви ГУЛАГу

08 червня, 22:05
Фото з відкритих джерел

У Росії почали знищувати архівні дані про репресованих в СРСР на підставі засекреченого міжвідомчого наказу 2014 року, повідомив директор Музею історії ГУЛАГу Роман Романов.

Романов попросив радника президента РФ Михайла Федотова розібратися в цьому питанні, так як збереження інформації про засуджених в ГУЛАГу є вкрай важливим завданням, передаж НВ.

"У разі якщо укладений вмирав або гинув в таборі, його особиста справа відправлялася на безстрокове зберігання. А якщо людина звільнялася, то його справа знищувалася, але складалася архівна картка, де вказувалися ПІБ, рік і місце народження, пересування ув'язненого між таборами і табірними пунктами, а також дата звільнення", - пояснив Романов.

За даними видання, на даний момент підтверджена інформація про знищення архівних карток селянина Чазова Федора і родича жительки Московської області Ніни Трушиної.

В обох випадках дані знищили на виконання службового наказу. Начальник інформаційного центру УМВС Росії по Магаданській області Михайло Серьогін повідомив, що згідно з цим наказом, картки на засуджених підлягають знищенню після досягнення засудженими 80-річного віку.

Спеціаліст Центру документації Музею історії ГУЛАГу Олександр Макєєв в коментарі Інтерфаксу зазначив, що ситуація зі знищенням архівних документів на даний момент виявлена тільки в Магаданській області.

Точна кількість засуджених в роки радянських репресій невідома. Тільки на 1937-1938 роки припадає понад 1,7 млн ​​арештів за політичними статтями. За підрахунками міжнародного товариства Меморіал, загальна кількість репресованих може досягати 12 млн осіб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати