Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні новонароджених діагностуватимуть на ВІЛ

08 грудня, 19:56
Фото з відкритих джерел

ВООЗ в рамках стратегії профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини розглядає використання методу сухої краплі крові для діагностики ВІЛ-інфекції у новонароджених. Про це повідомляє МОЗ України.

Доцільність тестування дітей з використанням методу сухої краплі крові (СКК) є наразі обґрунтованим та дозволяє виявляти ВІЛ-інфекцію у дітей у перші 48 годин життя, що забезпечить своєчасне призначення терапії дитині та подальше медичне спостереження її за місцем проживання. 

Сьогодні метод СКК є стандартом медичної допомоги в Україні у рамках Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги дітям "ВІЛ-інфекція", затвердженого наказом МОЗ України. Проте цей метод поки що не використовується у рутинній практиці. 

На початковому етапі впровадження технології СКК в Україні наказом МОЗ України були визначені пілотні регіони, де зареєстровано найбільша кількість ВІЛ-інфікованих дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками – Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська області та м. Київ. 

Термін виконання пілотного проекту – 1 рік. Реалізація пілотного проекту здійснюється за підтримки Дитячого фонду ЮНІСЕФ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати