Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

''Атлантида'' українського кіно

09 вересня, 12:01
Фото politinfo.com.ua

Український повнометражний художній фільм Валентина Васяновича «Атлантида» здобув перемогу в офіційній конкурсній програмі «Горизонти»  Венеційського міжнародного кінофестивалю.

Кінокритик та сценарист Сергій Тримбач привітав режисера Валентина Васяновича з перемогою та відзначив його великий внесок у розвиток українського кіно, яке ''так нагадуючи легендарну Атлантиду - знову з'явилось на світовій геокінематографічній карті''.

''Атлантида зникла колись внаслідок землетрусу і повені, разом з його мешканцями - атлантами. Трапилось те понад 9 тисяч років тому. З українським кіно щось подібне трапилось не вперше, але найрадикальніше - у 90-ті та "нульові". Лишались, правда, деякі кіноатланти, на яких споглядали як на диваків, що оповідають про якусь вигадану Землю, на якій жив Олександр Довженко та ще кілька знаних людей, що сприймались як сучасники ще давніх греків. Було, було - та тільки ж що з того??'', - пише на своїй сторінці у Фейсбук Сергій Тримбач.

Він відзначає, що роботи Валентина Васяновича - це відповідь багатьом скептикам, яким наше кіно видається чимось давно затонулим, таким собі "безперспективним селом".

''Проти сонця" і "Старі люди", "Присмерк" і "Звичайна справа", "Креденс" і "Рівень чорного", просто видатна операторська робота у фільмі "Плем'я" Мирослава Слабошпицького (Державна премія імені О.Довженка). Васянович послідовно вивчає українську землю у різних, часом малопривабливих,  її іпостасях. Рідко звертаючись до послуг професійних акторів (в "Атлантиді" так само) - його цікавить сира й необроблена людська енергетика, фактура самого життя...'', - відзначає кінокритик.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати