Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У США нейробіологи змогли вживити птахам помилкові спогади

09 жовтня, 22:53
Ілюстративне фото (сайт "Птахи України")

Група вчених із США навчила птахів відтворювати звуки, яких вони не знали, використовуючи оптогенетику.

Поки розробники однієї з численних компаній Ілона Маска Neuralink працюють над пристроєм, який можна буде імплантувати в мозок паралізованої людини, щоб керувати гаджетами, нейробіологи з США вже навчилися управляти нейронами мозку тварин і імплантувати їм помилкові спогади.

Про це повідомляє сайт Техно.НВ.

Днями група вчених з США опублікувала дослідження, згідно з яким птахів можна навчити відтворювати звуки, яких вони ніколи не знали, керуючи нейронами в їх мозку за допомогою оптогенетики.

Оптогенетика — це один з методів нейробіології, який дозволяє впливати на нерви у мозку світловими променями. Таким чином вчені активували певні ланцюга нейронів і буквально змусили тварин запам’ятовувати нові звуки.

Повідомляється, що зазвичай піддослідні зяблики-зебри дізнаються про нові мелодії від своїх батьків, практикуючи їх відтворення тисячі разів. У випадку з оптогенетичним «навчанням», птахи почали відразу ж імітувати звуки, які раніше ніколи не чули.

«Ми вперше підтвердили наявність областей мозку, які кодують спогади про поведінкові цілі - ті спогади, які направляють нас, коли ми хочемо наслідувати щось, від мови до навчання грі на фортепіано. Результати дозволили нам впровадити ці спогади в птахів і управляти їх навчанням звуків», — говорить автор дослідження Тодд Робертс.

Цей експеримент нейробіологів несе цінність для розуміння того, як різні тварини розуміють і вивчають мову. У перспективі, це може допомогти в дослідженні розвитку проблем у вивченні мови людьми, а також пов’язаних з цим проблем в нервовій системі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати