Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці відкрили перший у світі пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару

09 жовтня, 20:18
Фото з Фейсбук-сторінки УГКЦ

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав відкрив перший у світі пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару.

Його розташували поблизу храму Покрови Пресвятої Богородиці у Вінниці. Передувала урочистому відкриттю Архиєрейська Божественна Літургія, яку звершив Блаженніший Святослав у співслужінні єпископів УГКЦ та численного духовенства. На завершення Літургії Глава УГКЦ подякував владиці Йосифу Міляну, який очолив «Тиждень пам’яті Патріарха Любомира» у Вінниці, а також нагородив Патріаршою грамотою отця Григорія Рогацького – головного ініціатора відкриття пам’ятника Блаженнішому Любомиру в Вінниці.

Грамотами були відзначені і скульптори пам’ятника: Олесь Сидорук і Борис Крилов. Вони відтворили Блаженнішого у повний зріст. Висота бронзової скульптури становить орієнтовно 2 метри. За задумом авторів, Любомир Гузар зображений у величній простоті. Він одягнений в жилетку поверх підрясника і спиратиметься на палицю. Поруч з ним стоїть колона, на якій розміщена митра та одяг, що спадає. А знизу видніється напис «Бути людиною…»

Відкриваючи перший у світі пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відзначив, що на різних перехрестях вулиць Вінниці є чимало дороговказів, які вказують правильний напрямок. Всі дороговкази показують, як рухатися до того чи іншого місця на землі. Тепер, поруч людного перехрестя, постав ще один дороговказ, який вказує на дорогу до неба.

«Дивлячись на пам’ятник, складається відчуття, що Блаженніший Любомир вийшов з храму, щоб сучасній людині показати дорогу до храму, а через нього – до Бога», – підкреслив Глава УГКЦ, додавши, що тільки в Бозі людина здатна бути собою і почуватися любленою і вповні живою.

Як писав «День», ідея спорудження пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару належить релігійній громаді храму Покрови Пресвятої Богородиці на чолі з отцем Григорієм Рогацьким. Для виготовлення постаменту небайдужі віряни зібрали 37 тисяч доларів. На облаштування території, освітлення і відеонагляд кошти виділили з міського бюджету. Тепер довкола пам’ятника планують створити скверу на честь Любомира Гузара. Також греко-католицька громада вже вийшла з пропозицією на Вінницького міського голову назвати ім’ям Блаженнішого Любомира вулицю чи площу у місті.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати