Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Депутати Бундестагу назвали Росію агресором та стороною конфлікту на сході України

09 грудня, 21:56
Фото: Reuters

Депутати німецького Бундестагу висловлюють беззаперечну підтримку суверенітету України, а також назвали РФ агресором та стороною конфлікту на сході України.

Про це, як передає Укрінформ, йшлося під час обговорення ставлення федерального уряду ФРН щодо концентрації російських збройних сил на державному кордоні України.

Депутати фракції ХДС/ХСС, яка ініціювала дебати, закликали нову парламентську більшість і урядову коаліцію (соціал-демократів, «Зелених» і лібералів) дати чіткий сигнал Москві щодо неприпустимості російської агресії та чергового порушення суверенітету України в будь-якій формі. «Ми повинні дати Путіну сигнал єдності з нашими західними партнерами …. Ми стоїмо на боці України, … і ми повинні протистояти будь-якому військовому втручанню», — підкреслив депутат від ХДС Йоганн Давід Вадефуль.

Він зазначив, що федеральний уряд повинен виконати свої зобов'язання перед НАТО щодо досягнення мети спрямування на оборонну сферу 2% ВВП.

Представник більшості, депутат від СДПН Нільс Шмід запевнив, що новий федеральний уряд усвідомлює особливу відповідальність Німеччини за втілення у життя Мінських угод, роботу нормандського формату. Він зазначив, що і «Росія має усвідомлювати свою відповідальність, адже не повинно бути такого, що російський уряд війну на сході України представляє як внутрішньо український конфлікт, а себе – як пихатого посередника. Ні! Росія є стороною конфлікту, Росія – агресор, Росія порушила міжнародне право та серйозно похитнула європейський мирний порядок», - підкреслив Шмід. Соціал-демократ нагадав, що новий уряд і канцлер Шольц з першого дня роботи чітко заявили, що російська агресія проти України матиме наслідки, зокрема в формі нових санкцій. Він також підкреслив необхідність пошуку дипломатичного рішення, маленьких кроків, які ведуть до мирного вирішення.

Депутат від Вільної демократичної партії Александер Граф Ламбсдорф звинуватив Росію у «використанні військових як інструменту зовнішньої політики». Водночас представник владної партії підкреслив, що «метою є сприяти деескалації за допомогою дипломатії», і що політика щодо Росії має бути спільною європейською та євроатлантичною. Він привітав те, що перед переговорами з Путіним Вашингтон провів консультації з союзниками по НАТО, в тому числі і з ФРН, і з Україною.

Опозиційні країні партії – права «Альтернатива для Німеччини» та Ліві - намагалися критикувати постачання Україні деякими державами оборонних озброєнь, що, мовляв, провокує Росію, а також санкційну політику, яка, за їх словами, лише закручує спіраль ескалації. При цьому навіть ці партії не ставлять під сумнів територіальну недоторканність України.

«Зелений» політик Юрген Тріттін у відповідь на закиди про «провокації», зауважив, що «це не НАТО зосередило на кордоні майже 100 тисяч солдатів, готових до дій, і немає значення з якою метою: для підготовки вторгнення чи для банального шантажу України», це несумісно з духом та буквою Договору про безпеку та співробітництво в Європі, підписантом якого є й Росія. Він засудив те, що Путін використовує дестабілізацію в Європі, щоб на великій світовій трибуні симулювати те, що він грає в одній лізі зі США», це становить великий зовнішньополітичний виклик для Німеччини та всієї Європи, адже вони не хочуть становитися м’ячем у цій грі. «Європа не лише не згорне своє політичне та економічне співробітництво з Україною, але вона буде його розвивати, ми хочемо співпрацювати з Україною, адже стабільна та процвітаюча Україна – в інтересах Європи», - підкреслив депутат, додавши, що добрі відносини з Україною не спрямовані «проти будь-кого», в тому числі не проти Росії.

У схожому ключі виступили також інші депутати, які підкреслювали необхідність реанімувати нормандський формат.

На пленарному засіданні, яке стало першими зовнішньополітичними дебатами Бундестагу цього скликання, був присутній посол України у ФРН Андрій Мельник. Він сподівається, що це стане потужним сигналом Берліна в бік Москви.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати