Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На UA: КУЛЬТУРА презентують фільм про Мирослава Скорика

10 липня, 12:17

12 липня о 22:00 до дня народження Мирослава Скорика суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА презентує фільм власного виробництва про українського композитора — «Десять нот, що змінили Україну».

Про це повідомляє UA: КУЛЬТУРА.

Творчість видатного композитора, що відійшов у вічність 1 червня цього року, знана не лише в Україні, а й далеко за її межами, його музика впізнавана, а твори — найчастіше виконувані на українській сцені. Проте особистість Мирослава Скорика, його творчий темперамент, смаки й життєві орієнтири здебільшого залишалися за кулісами концертної сцени.

Фільм UA: КУЛЬТУРА «Десять нот, що змінили Україну» відхиляє завісу таємниці життя маестро в музиці — на сцені та поза нею.

Як знімали фільм, розповіла авторка сценарію, музикознавиця й ведуча циклу програм «Лекторій. Музика» на UA: КУЛЬТУРА  Люба Морозова. 

«До початку роботи над фільмом я була переконана, що про Скорика як українського композитора, чиї твори виконують найчастіше, знято багато матеріалів. Яким же було моє здивування, коли виявилося, що якісних відео- і фотозйомок майже не проводили, а найцінніше — композитор під час репетицій, з усіма його вказівками й трактуванням — фактично не фіксували», — розповідає сценаристка.

Щоб заповнити цей пробіл, було вирішено звернутися до людей, які особисто знали Мирослава Скорика за життя, були колегами й друзями композитора. 

Сім спікерів склали цей пазл: керівник музичної редакції UA: Радіо Культура та імпресаріо Мирослава Скорика Олександр Пірієв, музикант і колекціонер Павло Гудімов, сценарист і художник-аніматор Едуард Кірич, видатний тенор Анатолій Солов’яненко, співак і композитор Сергій Фоменко, поет і видавець Іван Малкович та кіносценарист і кінокритик Сергій Тримбач.

Колеги й друзі композитора розповіли про співпрацю Скорика з режисерами Параджановим і Дахном, про оперу й естраду, про те, наскільки легко було співпрацювати з Мирославом Михайловичем. 

У фільмі використано архіви з Львівської філії Суспільного, хроніка 1940-60-х років, що збереглася у фондах Суспільного радіо й телебачення, та сучасні концертні записи, а також архівні записи Олександра Пірієва.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати