Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

12 грудня на «UA:Перший» покажуть фільм про литовсько-українську дружбу

10 грудня, 10:38

Всеукраїнська прем'єра документального фільму «За нашу у вашу свободу» відбудеться на суспільному телеканалі «UA:Перший» 12 грудня о 18.15. Ми неодноразово писали про хід проєкту та публікували інтерв'ю з частиною героїв стрічки, у якій автори шукають (і головне – знаходять!) відповідь на питання – з чого ж виростає основа міцної українсько-литовської дружби та взаємопідтримки.

Фільм, знятий командою на чолі з режисеркою Ларисою Артюгіною та продюсером В'ячеславом Волинщиковим, умовно розділений на три часові лінії: часи радянських таборів і взаємини двох народів, які зароджувалися там на базі спільних цінностей і цілей; події навколо розпаду Радянського Союзу, передумов цього та протистояння у Вільнюсі, де українці допомагали литовцям відновлювати незалежність і до Революції Гідності та російсько-української війни, де литовці стали пліч-о-пліч з українцями, допомагаючи у протидії імперським загарбникам. Ці частини провідні, умовні і дуже тісно переплетені між собою – одні й ті самі люди, нерідко, були учасниками всіх ключових процесів, а досягнення одного з народів у боротьбі за свободу фактично мали вплив і на поступ іншого.

«Є три аргументи, чому українцям варто подивитися цей фільм. Перший — те, що литовці для нас можуть слугувати прикладом того, як не здаватися в сьогоднішніх обставинах. Радянська окупація Литви тривала десятиліттями. Набагато довше, ніж нині триває окупація Криму і частини Донецької та Луганської областей. Незважаючи на темні часи, литовці чинили спротив, оберігали свою ідентичність і, зрештою, перемогли. Другий — це те, що після його перегляду зберігається відчуття, що ми не самотні у своїй боротьбі, не покинути Європою, що в нас є справжні брати… литовці. Третє — усвідомлення того, що ми наводимо фокус на свою справжню історію, починаємо бачити її більш ясно. Ми намагаємося серед іншого розвінчувати радянські історичні міфи», - заохочує до перегляду режисерка фільму Лариса Артюгіна.

Стрічку «За нашу і вашу свободу» також можна переглянути у мобільному застосунку suspilne.tv.

Олена ЗАДОРОЖНА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати