Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Капелани та волонтери у Львові виготовляють антисептик для військових

11 квітня, 10:06
Фото автора

Одна із кімнат львівського будинку офіцерів перетворилася на справжню фармацевтичну лабораторію. Щоправда, виготовляють тут не надскладні ліки, а такий потрібний зараз через пандемію коронавірусу антисептик для рук.

Із ініціативою робити цю речовину виступив волонтер Роман Дуда. На його заклик відгукнулися капелани і інші волонтери. Спільно налагодили закупівлю необхідних речовин для виготовлення антисептику. Готовий продукт безкоштовно віддають військовослужбовцям.

«Усі речовини ми закупляємо власним коштом. Зараз ціни на них підняли, але коли люди дізнаються, що це все для військових, то знижують ціну. Ми бачили яка необхідність в антисептику є у людей. Військові ж теж перебувають у групі ризику. Вони здійснюють патрулювання, стоять на КПП тому постійно контактують з людьми. Хоч в такий спосіб допомагатимемо їм зберегти їхнє здоров’я», - розповідає волонтер.

Рецепт для виготовлення антисептику новоспечені фармацевти взяли зі сайту МОЗу. Використовують лише спирт, дистильовану воду, перекис водню та гліцерин. Для запаху додають ефірну олію чи алое вера. Усі речовини почергово поєднують, змішують, а потім розливають у ємності.

«Першого разу ми виготовили майже 150 літрів антисептику, а цього – 110. Ми його розливали в невеличкі 100-міліграмові пляшечки і роздавали військовим. То для особистого користування. Але просили, щоб вони ті пляшечки не викидали. Вони нам їх повернули, а ми - продезенфікували і знову наповнюємо. Також цього разу робимо великі пляшки з антисептиком. Зверху закручуємо на них розприскувач. Такі можна буде ставити на КПП, щоб ним користувалися всі, хто там буде», - каже капелан Андрій Дуда.

Частину виготовлених і розлитих у ємності антисептиків відправлять бійцям на Схід.

 «Наш антисептик має 62% розчин етанолу, за гостом. А ще це натівський стандарт. Бо коли буде більше, то сушитиме дуже руки. На кожній ємності наклеюємо спеціальні етикетки. Там  пише склад, як правильно його використовувати і, найголовніше, що цей продукт не для продажу», - наголошує начальник 58-го будинку офіцерів Віталій Провозін.

P.S. На жаль в ніч з 10 на 11квітня капелана Андрія Дуди не стало… Редакція газети «День» висловлює щирі співчуття родині отця. 

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати