Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет скликає "собор" на 20 червня

11 червня, 12:34
Фото Миколи Тимченка, "День"

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет вирішив скликати "помісний собор" Київського патріархату.

Про це повідомляє "ВВС Україна".

Про це він сказав у відповідь на питання журналістів перед початком форуму "За Українську Православну Церкву! За Київський Патріархат!".

"Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року. Значить, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня", - сказав Філарет.

Почесний патріарх уточнив, що планує скликати помісний собор Української православної церкви Київського патріархату, а не ПЦУ.

Також на сьогоднішньому форумі учасники планують затвердити звернення до президента Володимира Зеленського з проханням "підтримати Українську православну церкву — Київський патріархат від будь-якого посягання".

"Собору помісного Київського патріархату 15 грудня не було, а був збір підписів під постановою помісного собору. Ми ту постанову на помісному соборі відкинемо і він буде для нас не дійсним", — сказав Філарет.

За його словами, так він зможе "зберегти Київський патріархат. Він хоч буде і маленьким, але виросте у велику церкву".

Також почесний патріарх продовжив як і раніше звинувачувати предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у залежності від Вселенського патріархату.

"Епіфаній — слуга Вселенського патріарха. Поставив грека вікарним єпископом, щоб він спостерігав і передавав інформацію Вселенському патріарху, щоб передавав вказівки через нього що робити", — сказав Філарет.

Він додав, що "так звана ПЦУ служить інтересам греків".

Помісний собор — зібрання церковних архієреїв, священників та мирян, який може схвалювати стратегічні рішення в церкві та скасовувати рішення синоду.

Скликання такого собору Філаретом суперечить статуту Православної церкви України, адже це може робити тільки предстоятель церкви, митрополит Київський і Всієї України Епіфаній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати