Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Херсонський суд залишив Вишинського під вартою ще на 60 діб

11 липня, 18:17
Фото Івана АНТИПЕНКО, "День"

Сьогодні, 11 липня, Херсонський міський суд розглянув клопотання слідства щодо продовження тримання під вартою керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого підозрюють у вчиненні державної зради.

Сторона обвинувачення наполягала на продовженні тримання під вартою. У разі обрання більш м’якого запобіжного заходу, вважає слідчий СБУ в АР Крим, Вишинський зможе ухилятися від слідства, впливати на свідків, знищувати докази. Крім того, використовуючи паспорт громадянина РФ, Вишинський зможе переховуватись в дипломатичних установах РФ на території України або взагалі виїхати до Росії, зазначив слідчий під час судового засідання.

Адвокат Вишинського Доманський заявив, що знає підозрюваного багато років як професійного журналіста і готовий взяти Вишинського на поруки. Відповідно, захисник просив змінити Вишинському запобіжний захід. Адвокат Мокін зазначив, що вважає ризики, озвучені стороною обвинувачення, недоведеними. Зокрема, Мокін зазначив, що слідчі не довели наміру Вишинського залишити Україну і переховуватись від слідства, а вказали лише на таку можливість.

Сам Вишинський також попросив змінити йому запобіжний захід на такий, що не пов'язаний із триманням під вартою. Водночас Вишинський заявив, що сумнівається у змагальності в його процесі. Підозрюваний вважає, що в обговоренні його справи не йде мова про вину або невинуватість, а лише про те, на кого його можуть обміняти. Свою вину Вишинський не визнає і говорить, що займався професійною журналістикою.

Порадившись, слідчий суддя Мусулевський вирішив задовольнити клопотання слідчого і продовжив Вишинському термін тримання під вартою ще на 60 діб.

Як писав «День», Кирило Вишинський – керівник підрозділу російської державної організації МИА «Россия сегодня» під назвою «РИА Новости Украина», яке діяло в Україні без реєстрації в якості ЗМІ. Вишинський має українське і російське громадянство. Останнє було видане на підставі указу президента РФ від 30 вересня 2015 року.

Вишинський відзначений російськими державними нагородами, отриманими навесні 2014 року. Це медаль міністерства оборони Росії «За возвращение Крыма» (15.04.2014) та медаль «За заслуги перед Отечеством» першого ступеня (22.04.2014)  з підписом Путіна.

Кирила Вишинського затримали 15 травня 2018 року за підозрою у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). В СБУ стверджують, що метою діяльності «РИА Новости Украина», серед іншого, було системне наповнення медіапростору України інформаційними та аналітичними матеріалами, що відповідають зовнішньополітичним інтересам Російської Федерації, забезпечення інформаційної підтримки діяльності президента та уряду Російської Федерації в Україні, інформаційне забезпечення зовнішньополітичних ініціатив Російської Федерації в Україні. Про це йдеться в концепції розвитку порталу «РИА Новости Украина», який розробив і узгодив з російськими кураторами Кирило Вишинський після підписання трудового договору з МИА «Россия сегодня».

В обов’язки керівника вказаного представництва входило загальне керівництво представництвом, фінансова та адміністративна робота, визначення основних напрямків діяльності та структурних підрозділів, контроль ідеологічного та політичного контенту. Слідство посилається на численні антиукраїнські публікації на порталі «РИА Новости Украина», а також листування та інші контакти Вишинського з кураторами в Москві, які давали йому ідеологічні завдання.

Згідно з висновками судово-лінгвістичної семантико-текстуальної, низка публікацій, підготовлених та поширених на сайті «РИА Новости Украина» під керівництвом Вишинського, спрямовані на виправдання агресії Росії проти України, обґрунтовують належність Криму до РФ, легітимізують створення «ЛНР/ДНР», розпалюють міжнаціональну ворожнечу в Україні. З огляду на доведений факт фінансування очолюваної Вишинським групи людей з федерального бюджету Російської Федерації в СБУ стверджують, що Вишинський брав активну участь в інформаційній війні Росії проти України, а не займався журналістською діяльністю.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати