Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У центрі Львова відновлює роботу 100-річна аптека

12 червня, 21:32
Фото lviv1256.com

Історична аптека у центрі Львова відновлює свою роботу. Відтепер на площі Адама Міцкевича, 8 працюватиме одна з аптек мережі «D.S.».

Про це пише Zaxid.net.

Ця компанія власним коштом відновила 100-річний інтер’єр та цільове призначення старовинного фармацевтичного закладу.

«Це вже друга аптека нашої мережі, яка фактично відновлена і збережена. Для нас було важливо, оскільки для нашої компанії, для міста зробити такий проект спільно навіть з міською радою», ‒ зазначив генеральний директор, співвласник мережі аптек «D.S.» Олег Никулишин.

Реставрація тривала у межах програми збереження історичних аптек у центральній частині Львова.

«Близько року часу ця аптека була закритою. І ви знаєте, що протягом кількох років тут тривала боротьба, щоби саме тут аптека була в цьому історичному місці, де завжди була аптека, де багато львів’ян навіть по старій звичці сюди заходили», ‒ розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Нові орендарі залишать автентичну назву закладу «Аптека на Марійській площі». В приміщенні також зберегли цінні історичні інтер’єри 20-х років минулого століття — меблі, люстри та навіть дерев’яне окантування стелі.

«Тепер, як я буду думати, де купувати ліки, то напевне піду до аптеки «D.S.». Хоча би через те, що вони вклали свої кошти фактично в справу збереження архітектури Львова й інтер’єрів львівських кам’яниць», ‒ каже начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець.

Це вже другий старовинний аптечний заклад, збережений і відновлений мережею аптек «D.S.». Перший – аптека «Під Угорською короною» на площі Соборній, яку було реанімовано 2012 року.

Історична довідка:

Аптеку на Марійській площі у Львові відкрив Стефан Штенцель 1922 року, отримавши право власності від Антонія Граблевського, який володів аптекою від 1914 року. Нове приміщення аптеки – у знаній кам’яниці Шпрехера – вирізнялося стилем й елегантністю. Особливої врочистості інтер’єру надали касетна стеля, люстри з бронзи, позолочені декоративні елементи меблів.

Тут уперше у Львові відділили рецептурний відділ від безрецептурного, що практикувалося за кордоном і було зручно для відвідувачів. Стефан Штенцель добре знався на виготовленні косметичних засобів. Радянська влада обійшлася з талановитим фармацевтом дуже жорстоко – разом із донькою його вивезли до Сибіру, аптеку націоналізували.

Згодом площу перейменували, і відтоді «Аптека на Марійській площі» розташована на площі Адама Міцкевича, 8. У радянські часи тут працював гомеопатичний відділ. Оформлення торгового залу аптеки сьогодні таке саме, як і на момент відкриття закладу. Лише оригінальний касовий апарат «Національ» свого часу «оселився» у львівській аптеці-музеї «Під Чорним Орлом».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати