Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Херсонщині проходить фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

12 грудня, 12:19
Фото з архіву "Дня"

Традиційний щорічний фестиваль документального кіно Docudays UA стартував у Херсоні в Міжнародний день прав людини (10 грудня) з проведення інформаційно-просвітницької акції в популярному торгово-розважальному центрі.

Акцію проводили партнерські організації  – ГО «Громадський центр «Нова генерація» спільно з юристами ІРЦ «Правовий простір» та Регіонального та місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у Херсонській області.  В ході акції людям роздавали пам’ятки про права людини та інші просвітницькі матеріали, консультували з юридичних питань, цікавилися думкою херсонців щодо прав, які, на їхню думку, найбільше порушуються в Україні.

Після цього в Херсоні стартували кінопокази. Цього року в рамках Docudays UA демонструють стрічки «Явних проявів немає», «Жінка в полоні», «Діти териконів», «Проект «Бабця», «Обираю діяти» та інші.

Головна тема цьогорічного фестивалю – «Рівні рівності». Фільми присвячені суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, зрештою – «виміряти» рівні рівності.

Як зазначають організатори, кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо представлені в медіа. Фестиваль пропонує відвідувачам подивитись на питання нерівності з різних позицій – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії.

Такі заходи протягом тижня проходять не лише в Херсоні, а й у районних центрах та ОТГ. Після показів фільмів відбуваються лекції та воркшопи в рамках Кампанії проти булінгу, орієнтованої на дітей та їхніх батьків. У Херсоні у дискусіях після показу фільмів беруть участь фахівців регіонального центру з надання БВПД.

Також під час фестивалю Docudays UA у Херсоні відбудеться традиційна ніч документального кіно в бібліотеці №3 та Марафон написання листів Amnesty. Цьогорічний Марафон виступає на підтримку жінок, які протидіють несправедливим законам, корупції, насильству та іншим негативним суспільним явищам. Завершиться фестиваль у Херсоні 16 грудня дебатною грою з теми прав людини.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати