Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВР у першому читанні підтримала закон про жорстке обмеження обігу пластикових пакетів в Україні з 2022 року

13 листопада, 11:20
Фото: Укрінформ

Верховна Рада 12 листопада підтримала в першому читанні законопроект №2051-1 дев'яти депутатів коаліційної фракції "Слуга народу" про заборону реалізації пластикових пакетів завтовшки до 50 мкм та оксобіорозкладних пластикових пакетів на території України з 1 січня 2022 року.

За ухвалення такого рішення проголосували 365 депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

"Основною альтернативою пластиковим пакетам у світі є біорозкладні пакети. Проте недостатнє законодавче регулювання в Україні спричинило колізію, коли споживачі вводяться в оману, вважаючи, що пакет, який вони купують, не шкодить довкіллю", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Автори зазначають, що розкладання оксобіорозкладного пакета створює мільйон мікроскопічних часток пластику, які нікуди не зникають.

Згідно з документом, заборона не поширюється на надлегкі пакети (завтовшки до 15 мкм) завширшки до 225 мм (без бокових складок), завглибшки до 345 мм (з боковими складками) і завдовжки до 450 (з урахуванням ручок), використовувані як первинна упаковка свіжої риби, м'яса і продуктів із них, сипких продуктів і льоду. Він також не стосуватиметься біорозкладних пакетів, проте законопроект передбачає їх обов'язкове маркування відповідно до національного стандарту ДСТУ EN 14995:2018, ДСТУ EN 13432:2015.

Законопроект передбачає, що пакети, які не відповідають вимогам та які залишаться до 1 січня 2022 року, мають бути утилізовані за рахунок об'єкта господарювання, який їх придбав.

Окрім того, пропонується заборонити працівникам об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного бізнесу будь-яким чином схиляти споживача до придбання пластикових пакетів.

Законопроект передбачає введення штрафів за реалізацію пластикових пакетів або оксорозкладних пакетів під виглядом біопакетів, а також за схиляння до їх купівлі в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг, нині 17 грн - ІФ), у разі повторного порушення - від 200 до 500 нмдг.

Автори в пояснювальній записці зазначають, що в Україні є необхідні потужності для виробництва біопакетів, але поки що немає попиту на них.

"Встановлення заборони на розповсюдження звичайних пластикових пакетів, окрім надзвичайно позитивного впливу на стан довкілля, буде стимулювати попит на виробництво біорозкладних пакетів, що здешевить їх для кінцевого споживача", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, група із 60 депутатів Верховної Ради минулого скликання в січні цього року вже реєструвала подібний законопроект (№9057), що передбачав поступову відмову від реалізації пластикових пакетів із 1 січня 2021 року, проте цей документ навіть не було включено до порядку денного.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати