Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄС закликає Росію відмовитись від планів ліквідації правозахисного центру "Меморіал"

13 листопада, 17:48
Фото: Reuters

Євросоюз висловлює жаль у зв'язку з рішенням Генеральної прокуратури Росії вимагати ліквідації правозахисного центру "Меморіал", йдеться у комюніке, оприлюдненому в суботу від імені голови зовнішньополітичної служби ЄС Жозепа Борреля.

"Крок, спрямований на ліквідацію "Меморіалу", - це ще один випадок використання російського "закону про іноземних агентів", який і далі звужує простір для незалежних активістів, ставить перепони для історичних досліджень та критичних дебатів", - наголошується в документі.

"Меморіал" - це одна з найстаріших у Росії міжнародно визнана НКО, діяльність якої сконцентрована на захисті прав людини і служить оплотом проти спроб маніпулювання історичною пам'яттю. Скасування "Меморіалу" стало б непоправною втратою для народу Росії та всієї Європи. Російська влада має відкликати це рішення і припинити безперервні нападки на громадянське суспільство", - йдеться в комюніке.

Напередодні столична прокуратура у позові про ліквідацію визнаного іноагентом у РФ правозахисного центру "Меморіал" зазначила, що центр допускає виправдання діяльності прихильників терористичних та екстремістських організацій.

Як пояснили в Генпрокуратурі РФ, і просвітницьке товариство, і правозахисний центр "здійснюють свою діяльність із порушенням Конституції Російської Федерації та іншими неодноразовими або грубими порушеннями закону або інших правових актів".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати