Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці заснували літературну премію імені Миколи Рябого

14 січня, 10:54

Вінницький осередок Національної спілки письменників України та обласна комунальна установа «Видавничий Дім «Моя Вінниччина», спільно з родиною письменника Миколи Рябого оголосили про заснування щорічної всеукраїнської літературної премії його імені. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив голова обласного осередку спілки письменників Вадим Вітковський. Він уточнив, що визначатимуть переможців за кращий літературний твір історичної тематики. Це бути поема, оповідання, повість, роман, п’єса – видані, опубліковані чи поставлені на сцені поточного року.

«Відомий український письменник Микола Рябий пішов у далекі світи 1 січня цього року. Цією всеукраїнською літературною премією ми вшановуємо і увіковічнюємо пам’ять про його творчість та талант, – каже Вадим Вітковський. – Чекаємо твори від конкурсантів до 1 листопад поточного року. Надсилати їх можна поштою на адресу Вінницької обласної організації НСПУ (м. Вінниця, вул. Соборна, 72, о. 315). У разі уточнень, чи пояснень варто писати на e-meil: [email protected]/ Лауреатові вручатимуть грошову премію, диплом установленого зразка щороку, до 7 грудня, дня народження видатного українського письменника і патріота, світлої пам’яті Миколи Рябого».

Довідка «Дня». Микола Рябий народився 7 грудня 1936 р. в с. Заболотне Крижопільського району на Вінниччині. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету (1967). Життя пов’язано його і з журналістикою, і письменницькою працею. Автор понад 30 романів, збірок повістей, новел, у т. ч. документальних. Окремі твори друкувалися російською, польською, румунською та іншими мовами. Лауреат літературних премій ім. П. Желюка, М. Коцюбинського (1994), «Благовіст» (2007), М. Стельмаха (2017), ім. І. Богуна, Міжнародного Академічного Рейтингу популярності «Золота Фортуна», ім. Я. Гальчевського (2019). У грудні 2020 року Миколі Рябому виповнилось 84 роки. Перед смертю письменник подолав коронавірус, але не витримало серце. Помер 1 січня 2021 року.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото  з Фейсбук-сторінки Миколи Рябого

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати